19.12.2012

Śledzie w sosie musztardowo-śmietanowym

Śledzie jem dopiero od kilku lat. Powoli zaufałam przekonywaniu męża i dałam szansę tej rybie. Przepis na śledzie w sosie musztardowo-śmietanowym wymyśliłam sama na podstawie smaków, które próbowałam dotychczas. To nasz ulubiony sposób podawania tej ryby. Spróbujcie sami :)

Składniki:
  • 1 opakowanie śledzi Matyjas w oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki czubate musztardy
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu
Śledzie wyjmujemy z opakowania do głębokiego talerza.
Zalewamy przegotowaną wodą i moczymy przez 3 godz.
Wyjmujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
W miseczce przygotowujemy sos.
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę.
Mieszamy musztardę, śmietanę, majonez i dodajemy cebulę.
Przyprawiamy szczyptą pieprzu.
Kroimy śledzie w małe kawałeczki.
Układamy w miseczce warstwę  śledzi, zalewamy przygotowanym sosem.
Następnie układamy kolejną warstwę śledzi i zalewamy sosem.
Tak przygotowane śledzie wkłądamy do lodówki na 1 godz. by się "przegryzły"
Smacznego
Bogna

4 komentarze:

  1. ja zawsze omijam śledzie wielkim łukiem :D nie lubie:)
    ale ładnie sie prezentuja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam śledzie - ten w musztardzie również. Do tej pory jadłam kupne a ciekawa jestem smaku z tego przepisu. Muszę zrobić na Święta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam!!! Ja już zrobiłam śledzie. Następnym razem skorzystam z tego przepisu.
    Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam śledziki!! ja robię je na ostro używam musztardy rosyjskiej.

    OdpowiedzUsuń