08.01.2013

Pomidory z rukolą i sosem Vinaigrette zwanym potocznie vinegret

 
Pomysł na prostą sałatkę do obiadu. 
Składniki na sałatkę:
  • 4 -5 twardych pomidorów
  • 2 garści rukoli
Składniki na sos vinegret:
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej gładkiej lub z ziarenkami gorczycy
  • szczypta koperku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • przyprawa: zioła prowansalskie lub pojedyncze przyprawy: oregano, bazylia, tymianek
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać na desce lub przecisnąć przez praskę. Pod koniec siekania posypać niewielką ilością soli i ugnieść, aby puścił sok.
W kubku umieścić wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Na samym końcu wlewać powoli oliwę z oliwek cały czas mieszając.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową aby wyeliminować ryzyko zważenia się musztardy.
Podczas przygotowywania sosu przez cały czas go próbuję i dodaję tego, czego moim zdaniem jest za mało aby finalnie uzyskać pożądany smak.
A oto jak sałatka prezentowała się na stole:)


Smacznego!
Asia

5 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten pomysł z rukolą i pomidorem, a winegret zapisuję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie sałatki - ciekawa jestem smaku sosu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak .wiosennie, lubię,
    Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka ! Sos wygląda na smakowity :)

    OdpowiedzUsuń