05.01.2013

Bakłażonowe zrazy

To wprost doskonała przystawka na karnawał i na spotkania ze znajomymi!
Przepis wymysliłam sama. Jest bardzo smaczny i oryginalny, a co za tym idzie każda pani domu może pochwalić się czymś unikatowym w swojej kuchni :)
Ja takie zrazy przygotowałam na sylwestrową noc. Wszystkim smakowało, a to najlepsza rekomendacja:)

Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 20 dag szynki
  • 10 dag sera żółtego
  • 5 dag bryndzy
  • 5 dag serka śmietankowego
  • sos pomidorowy z bazylią
  • pieprz sól
Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Każdy pasek solimy i czekamy aż warzywo puści sok. Płuczemy plastry i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Pieczemy plastry na grillu w piekarniku lub smażymy na pastelni.
Ser żółty trzemy na tarce na drobnych oczkach. Mieszamy wszystkie sery razem.
Na bakłażana kładziemy plaster szynki, mniej więcej takiego samego ksztaltu.
Szynkę smarujemy masą serową.
Całość zawijamy jak zrazy i spinamy za pomocą wykałaczki.
Do zaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy i układamy w nim bakłażanowe zrazy.
Posypujemy całość resztkami serka.
Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 min.
Podajemy ciepłe.
Smacznego
Bogna

2 komentarze:

  1. O, mniamku :) Lubię bakłażany, podobne roladki robiłam z cukini i twarożku. Ależ zgłodniałam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam bakłażany na sylwestra były bardzo dobre.
    Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń