27.02.2013

Ciasto czekoladowe z pianką

Brat mojego męża z żoną byli na wakacjach w Chorwacji. Zakochali się tam w pewnym czekoladowym cieście, które serwowane było w towarzystwie bitej śmietany i pomarańczy. Po powrocie do domu zapragnęli upiec takie ciasto sami. Przeszukali Internet i znaleźli przepis, który wydał im się przepisem na właśnie ten pyszny deser.
Biesiadnicy zaproszeni do degustacji byli oczarowani!
Jedno z najlepszych ciast czekoladowych jakie miałam okazję jeść w swoim życiu. 
Przedstawiony poniżej przepis pochodzi ze strony "Kwestia Smaku".
Składniki na spód:

• 150 g masła
• 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
• 5 dużych jajek
• 1 łyżka kakao
• 175 g drobnego cukru do wypieków

Składniki na mus:

• 100 g masła
• 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
• 3 duże jajka
• 2 łyżeczki kakao
• 115 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
  
Przygotowanie spodu:
W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. 
Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut w temp 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku). Nie wyjmować z formy.

Przygotowanie musu:
Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem).
 
Ciasto jest naprawdę genialne. I wbrew pozorom przygotowanie go nie pochłania aż tak dużo czasu jakby się mogło wydawać, dlatego bardzo gorąco polecam dla wszystkich miłośników czekolady i nie tylko:)

Asia

6 komentarzy:

  1. Cisto wygląda pięknie i pewnie też tak smakuje.
    Pozdrawiam Zosia i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. W jakiej temp. należy piec ciasto?Będzie wilgotne po upieczeniu?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. 180 stopni, zaraz umieszczę info w przepisie, dziękuję i pozdrawiam - Asia

    OdpowiedzUsuń