To danie, które wymyśliłam sama. Jest dość proste, szybkie do wykonania i bardzo smaczne. Aromatyczne przyprawy odkrywają nowe oblicze kurczaka. Polecam na obiad dla całej rodziny:)
Składniki:
- dwie piersi kurczaka
- dwie duże garści pieczarek
- 1 cebula
- pół łyżeczki: szałwii, tymianku, rozmarynu, soli i pieprzu
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- olej
Kurczaka myjemy. Każdą pierś rozcinamy wzdłuż. Z dwóch piersi wyjdą 4 filety.
Mieszamy wszystkie przyprawy w miseczce.
Posypujemy kurczaka przyprawami i odstawiamy do lodówki na min. 1 godz.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelnię wsypujemy pokrojoną cebulę, łyżkę oleju i podsmażamy aż zmięknie i się przyrumieni. Wyjmujemy cebulę do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażamy na łyżce oleju pieczarki do uzyskania złotego koloru.
Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni i dodajemy do miseczki do cebuli.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Dodajemy wcześniej podpieczoną cebulę, pieczarki i śmietanę.
Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok.10 min.
Podajemy z ryżem i sałatką
Smacznego
Bogna
Powiem wam, że bardzo fajny ten kurak :))
OdpowiedzUsuńI ja również pozdrawiam
Fajnie u Was,a że jestem łakomczuchem to wsiąklam.Do częstego zobaczenia.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProsty, szybki i do tego smaczny sposób na kurczaka, uwielbiam takie gotowanie:)
OdpowiedzUsuńmmm, to jest to co Tygryski lubią najbardziej:)
OdpowiedzUsuń