Jeśli z białą czekoladą - jestem "na tak".
Dzisiaj babka...
Pyszna...
Składniki na ciasto:
- 130 g białej czekolady, połamanej w kosteczki
- 80 g masła, pokrojonego w kostkę
- 8 łyżek cukru
- 3 jajka, żółtka oddzielone od białek
- 40 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Składniki na polewę z białej czekolady:
- 150 g białej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki UHT 30%
- 1 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie w wersji bardziej "wypasionej" likieru Cointreau)
- 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do misko włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż do ich roztopienia i połączenia w jedną całość.
Następnie dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową, a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy.
Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez ok 40 - 45 minut, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest jeszcze mokre.
Ostudzić w formie, a następnie wyłożyć babkę na np. metalową kratkę.
Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną w kosteczkę czekoladę, wlać śmietankę i sok pomarańczowy lub likier. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (1 - 2 godziny). Uzyskana konsystencja powinna umożliwić ładne rozprowadzenie się po babce.
Najlepiej polewę wstawić do lodówki, aby przyspieszyć zastygnięcie.
Na koniec babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów lub otartą skórką pomarańczy
Przepis zapożyczony z "Kwestii Smaku".
Pozdrawiamy słodziutko!!!
Asia & Team:)
mmmmmmmm :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę mmmmm :-)
OdpowiedzUsuńPodobna robiłam na święta Bożego Narodzenia i do ciasta dałam jeszcze orzechy:)I była pyszna więc Wasza będzie rewelacja bo..kremówka..w polewie;]
OdpowiedzUsuńniezła babka !
OdpowiedzUsuńta tarta skórka pomarańczowa wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńfajna babeczka :):):)
OdpowiedzUsuńbabka super, z przyjemnością taką widziałabym na wielkanocnym stole :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńjej.. piękna:)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda :) fajny pomysł z wykorzystaniem skórki pomarańczowej do ozdoby-polewy.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńJaka aromatyczna - normalnie czuję przez monitor jej zapach:-)
OdpowiedzUsuńYummi!!
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend! Carmen
Tradycją jest, że na naszym wielkanocnym stole gości babka, co roku wykonana z nowego przepisu. A w tym roku wypróbuję właśnie tą:)
OdpowiedzUsuń