12.03.2013

Babka migdałowo - pomarańczowa

Jeśli z białą czekoladą - jestem "na tak".
Dzisiaj babka...
Pyszna...
Składniki na ciasto:
  • 130 g białej czekolady, połamanej w kosteczki
  • 80 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
 Składniki na polewę z białej czekolady:
  • 150 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki UHT 30%
  • 1 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie w wersji bardziej "wypasionej" likieru Cointreau)
  • 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do misko włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż do ich roztopienia i połączenia w jedną całość.
Następnie dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową, a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy.
Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez ok 40 - 45 minut, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest jeszcze mokre.
Ostudzić w formie, a następnie wyłożyć babkę na np. metalową kratkę.

Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną w kosteczkę czekoladę, wlać śmietankę i sok pomarańczowy lub likier. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (1 - 2 godziny). Uzyskana konsystencja powinna umożliwić ładne rozprowadzenie się po babce.
Najlepiej polewę wstawić do lodówki, aby przyspieszyć zastygnięcie.

 

Na koniec babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów lub otartą skórką pomarańczy
 
 

Przepis zapożyczony z "Kwestii Smaku".


Pozdrawiamy słodziutko!!!
Asia & Team:)

14 komentarzy:

  1. Podobna robiłam na święta Bożego Narodzenia i do ciasta dałam jeszcze orzechy:)I była pyszna więc Wasza będzie rewelacja bo..kremówka..w polewie;]

    OdpowiedzUsuń
  2. ta tarta skórka pomarańczowa wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. babka super, z przyjemnością taką widziałabym na wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetycznie wygląda :) fajny pomysł z wykorzystaniem skórki pomarańczowej do ozdoby-polewy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka aromatyczna - normalnie czuję przez monitor jej zapach:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Yummi!!
    Have a nice weekend! Carmen

    OdpowiedzUsuń
  7. Tradycją jest, że na naszym wielkanocnym stole gości babka, co roku wykonana z nowego przepisu. A w tym roku wypróbuję właśnie tą:)

    OdpowiedzUsuń