Typowo polska potrawa podawana na Wielkanoc.
Ja za żurkiem nie przepadam, nie mniej jednak na Wielkanoc zawsze zjadam cały talerz, czasem prosząc o dokładkę:)
Składniki:
- 1 marchewka
- Nieduży kawałek selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 dag wędzonego boczku
- 80 dag ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l zakwasu na żur
- 125 ml śmietany
- 20 dag kiełbasy
- majeranek, sól, pieprz - do smaku
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki.
Przygotowane warzywa włożyć do garnka, zalać 1 l zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować przez ok. 20 minut.
Cebulę
obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Boczek wytopić na suchej
patelni, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą
kostkę.
Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur
ze śmietaną i zagotować.
Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem.
Żurek
podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki.
Smacznego - Asia
ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńtaki sezon żurkowy:) fajny ten Wasz żurek
OdpowiedzUsuńMmm, żuruś :) Lubię, a Mój R. wprost przepada !
OdpowiedzUsuńAaaa chcę!
OdpowiedzUsuńChcę bardzo!
Cudownie wygląda! :)
ależ się wielkanocnie zrobiło mmm.... pozdr i zapraszam do nas ja już u was zostaje :D
OdpowiedzUsuńmm i boczus to co uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńa ja na święta zawsze olbrzymią porcję żurku zjadam:)
OdpowiedzUsuń