15.03.2013

Żurek z kiełbasą

Typowo polska potrawa podawana na Wielkanoc. 
Ja za żurkiem nie przepadam, nie mniej jednak na Wielkanoc zawsze zjadam cały talerz, czasem prosząc o dokładkę:) 

Składniki:
  • 1 marchewka
  • Nieduży kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 125 ml śmietany
  • 20 dag kiełbasy
  • majeranek, sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki.
Przygotowane warzywa włożyć do garnka, zalać 1 l zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować przez ok. 20 minut.
Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Boczek wytopić na suchej patelni, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować.
Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i roztartym w dłoniach majerankiem.  
Żurek podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki.


Smacznego - Asia

7 komentarzy:

  1. taki sezon żurkowy:) fajny ten Wasz żurek

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, żuruś :) Lubię, a Mój R. wprost przepada !

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaa chcę!
    Chcę bardzo!
    Cudownie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ się wielkanocnie zrobiło mmm.... pozdr i zapraszam do nas ja już u was zostaje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja na święta zawsze olbrzymią porcję żurku zjadam:)

    OdpowiedzUsuń