Podzielę się dzisiaj z Wami mega prostym w wykonaniu i mega pysznym daniem!
Robi "się samo" i to dosłownie:)
Składniki:
- udka z kurczaka (mogą być same pałki, skrzydełka lub całe udka; na dużą blaszkę wchodzi ok 8 ćwiartek)
- przyprawy do kurczaka, do smaku: bazylia, tymianek, oregano, estragon, papryka słodka, sól, pieprz (lub inne, wg uznania)
- 2 szklanki ryżu
- duża, posiekana w kostkę cebula
- 5 szklanek wody
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka curry
- 2 łyżki wegety
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- odrobina chilli
Przyprawy do kurczaka wymieszać, po czym obtoczyć w nich kurczaka i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wodę z pozostałymi składnikami zalewy zagotować.
Na blaszce umieścić ryż, ułożyć na nim cebulę (surową), a na wierzch przyprawionego kurczaka.
Zalać całość zalewą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec do miękkości kurczaka (ok 1-1,5 godziny, obserwować skórkę, powinna mieć finalnie złocisty kolor).
Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową.
Życzę smacznego - Asia
Pyszności. Szkoda , że tak późno zobaczyłam ten przepis,wiedziałabym co zrobić dzisiaj na obiad, a tak będzie spaghetti. Pozdrawiam wiosennie.
OdpowiedzUsuńp.s.ale co się odwlecze to nie uciecze, zrobię na pewno.
ekstra wygladają te kuraki:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i sadząc po składnikach właśnie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło