- 200-250 g świeżego szpinaku (może być także mrożony)
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 suszone papryczki chilli (wersja pikantna)
- 200 g sera typu feta
- 50 g sera pleśniowego typu lazur
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- Oliwa do smażenia
Szpinak umyć i osuszyć.
Czosnek pokroić na małe kawałki, papryczki rozdrobnić (suszonych pestek nie trzeba usuwać).
Sery pokruszyć na kawałki ok. 1-2cm.
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zrumienić na niej czosnek.
Dodać szpinak i smażyć przez kilka minut aż liście „zwiędną” i szpinak zmniejszy swoją objętość.
Następnie dołączyć sery i papryczki i podgrzewać całość na patelni przez kilka minut.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 8cm. Na środek każdego kawałka nałożyć ok. 1,5 łyżeczki farszu szpinakowo-serowego.
Przeciwległe rogi kwadratów połączyć ze sobą.
Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim przygotowane kieszonki.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza przez 15-20 min (do uzyskania złoto-brązowego koloru).
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu kieszonki są gotowe do konsumpcji.
Smacznego!
gościnnie Paulina Pawłowska
gościnnie Paulina Pawłowska
Mniam! Super przepis!
OdpowiedzUsuńzjadłabym choć jedną!!!!
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńkocham, uwielbiam szpinak :D to moja miłość :D
OdpowiedzUsuń