10.04.2013

Szpinakowe kieszonki

Składniki:
  • 200-250 g świeżego szpinaku (może być także mrożony)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 suszone papryczki chilli (wersja pikantna)
  • 200 g sera typu feta
  • 50 g sera pleśniowego typu lazur
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Szpinak umyć i osuszyć.

Czosnek pokroić na małe kawałki, papryczki rozdrobnić (suszonych pestek nie trzeba usuwać).
Sery pokruszyć na kawałki ok. 1-2cm.
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zrumienić na niej czosnek.
Dodać szpinak i smażyć przez kilka minut aż liście „zwiędną” i szpinak zmniejszy swoją objętość.
Następnie dołączyć sery i papryczki i podgrzewać całość na patelni przez kilka minut.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 8cm. Na środek każdego kawałka nałożyć ok. 1,5 łyżeczki farszu szpinakowo-serowego.
Przeciwległe rogi kwadratów połączyć ze sobą.
Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim przygotowane kieszonki.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza przez 15-20 min (do uzyskania złoto-brązowego koloru).
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu kieszonki są gotowe do konsumpcji.

Smacznego!
gościnnie Paulina Pawłowska

4 komentarze: