Kiedy byłam mała babcia piekła na każdą uroczystość rodzinną sernik. Ten przepyszny smak doceniłam dopiero później, już u schyłku, gdy babcia go piekła. Teraz ja przejęłam rodzinne obowiązki pieczenia ciast, bo babcia już nie ma tyle sił co kiedyś.
Sernik stał się jednym z moich ulubionych ciast. Najbardziej lubię przepisy na lekkie, delikatne i aksamitne w smaku. Inaczej jak babcia - nie robię zawsze tego samego, szukam przepisów i je smakuje. Ten jednak mnie bardzo zachwycił i znalazł się w mojej trójce najsmaczniejszych serników.
Prosty w wykonaniu, lekki i aksamitny.
Przepyszny!
Spróbujcie, a nie pożałujecie.
Ja na pewno jeszcze nie raz do tego przepisu powrócę.
Składniki:- 6 białek
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy z prawdziwej wanilii z szczyptą kardamonu
- 250 g masła
- 0,9 kg mielonego sera białego
- 2łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Ubijamy masło na puch.
Osobno ubijamy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy do żółtek ubite masło mieszamy.
Do masy dodajemy ser biały i wszystko razem mieszamy mikserem, dodajemy następnie mąkę pszenną i mąkę ziemniaczana.
Na sam koniec delikatnie mieszamy i dodajemy ubite białka.
Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką.
Wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika
Pieczemy godzinę.
Nie wyjmujemy ciasta od razu z piekarnika - wyłączamy piekarnik po upływie godziny, uchylamy drzwiczki i studzimy sernik ok 30 min.
Wyjęty sernik posypujemy cukrem pudrem.
Bogna
lato idzie a Wy mi tu sernik , okrucieństwo bo wygląda pysznie eh a może teraz coś lekkiego na schudnięcie zaproponujecie ? ;D
OdpowiedzUsuńSernik to jedno z bardziej dietetycznych ciast :) Malutko mąki i dużo białego sera! W sam raz na majówkę do popołudniowej kawki lub herbatki.
UsuńA co do dietetycznych przepisów to niebawem ruszymy z takimi, będzie specjalny cykl.
Pozdrawiam
Bogna
sernik przyjmę w każde postaci. oczywiście muszę wypróbować wasz przepis.
OdpowiedzUsuń