To sałatka warstwowa, dlatego jej wykonanie nie sprawia za dużo trudności. Warstwy poszczególnych składników układa się na sobie i polewa sosem. Nieco pikantny smak sprawia, że bardzo dobrze pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Można ją takze zaserwować na kolację. Spodoba się zarówno panom (ze względu na wyraźny smak i zawartość mięsa) jak i paniom.
Bardzo lubię tą sałatkę i chętnie robię ją na różne okazje. Zawsze zjadana jest z apetytem :)
Tą wersję robiłam niedawno na moje okrągłe urodziny:)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- gotowa przyprawa Gyros
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała cebula
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 1/2 kapusty pekińskiej
- majonez, ketchup
- 2 łyżki oleju
Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka mieszając od czasu do czasu do uzyskania złotego koloru.
Kurczaka studzimy,
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Paprykę i ogórka kroimy w kostkę.
Kapustę pekińską kroimy w cienkie paseczki.
Kukurydzę z puszki odsączamy z zalewy.
Przygotowujemy sos: 6-8 łyżek majonezu mieszamy z 6-8 łyżkami ketchupu.
Układamy w szklanym naczyniu warsty:
kurczak - cebula - mała ilość sosu posypana szczyptą przyprawy Gyros - ogórek - mała ilość sosu posypana szczyptą przyprawy Gyros - odsączona kukurydza - mała ilość sosu posypana szczyptą przyprawy Gyros - papryka - mała ilość sosu posypana szczyptą przyprawy Gyros - kapusta pekińska
Bogna
Co za wspaniały przepis! Wygląda to pyszne!
OdpowiedzUsuńMiłość, Carmen
Wygląda i smakuje! takze szczerze polecam:)
UsuńPozdrawiam
Bogna
Bardzo lubię taką sałatkę i od czasu do czasu gości na moim stole - jednak ja nie przekładam sosem poszczególnych porcji lecz stawiam dwa sosy do wyboru - czosnkowy i właśnie majonez+ketchup.
OdpowiedzUsuń