17.06.2013

Sałatka Gyros

To sałatka warstwowa, dlatego jej wykonanie nie sprawia za dużo trudności. Warstwy poszczególnych składników układa się na sobie i polewa sosem. Nieco pikantny smak sprawia, że bardzo dobrze pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Można ją takze zaserwować na kolację. Spodoba się zarówno panom (ze względu na wyraźny smak i zawartość mięsa) jak i paniom.
Bardzo lubię tą sałatkę i chętnie robię ją na różne okazje. Zawsze zjadana jest z apetytem :)
Tą wersję robiłam niedawno na moje okrągłe urodziny:)
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • gotowa przyprawa Gyros
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • majonez, ketchup
  • 2 łyżki oleju
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy 1/3 zawartości opakowania przyprawy Gyros i mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka mieszając od czasu do czasu do uzyskania złotego koloru.
Kurczaka studzimy,
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Paprykę i ogórka kroimy w kostkę.
Kapustę pekińską kroimy w cienkie paseczki.
Kukurydzę z puszki odsączamy z zalewy.
Przygotowujemy sos: 6-8 łyżek majonezu mieszamy z 6-8 łyżkami ketchupu.
Układamy w szklanym naczyniu warsty:
kurczak - cebula - mała ilość sosu posypana szczyptą przyprawy Gyros - ogórek - mała ilość sosu posypana szczyptą przyprawy Gyros - odsączona kukurydza - mała ilość sosu posypana szczyptą przyprawy Gyros - papryka - mała ilość sosu posypana szczyptą przyprawy Gyros - kapusta pekińska


Smacznego!
Bogna

3 komentarze:

  1. Co za wspaniały przepis! Wygląda to pyszne!
    Miłość, Carmen

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką sałatkę i od czasu do czasu gości na moim stole - jednak ja nie przekładam sosem poszczególnych porcji lecz stawiam dwa sosy do wyboru - czosnkowy i właśnie majonez+ketchup.

    OdpowiedzUsuń