06.06.2013

Sałatka szefa


Ten przepis to moja wariacja znanej w kuchni amerykańskiej sałatki szefa. Bardzo smaczna i sycąca sałatka nadaje się zarówno na imprezę, imieniny jak i na co dzień. Można ją przechowywać dwa dni bez straty na konsystencji i smaku. Połączenie składników jest po prostu idealne i przepyszne. Jak dotąd ile razy zaserwowałam sałatkę, każdy pytał się mnie o przepis a salaterki szybko były zjadane:) Dlatego polecam Wam zrobienie i samemu wypróbowanie czy i Wam się spodoba. W oryginale jest tylko sałata lodowa, jednak moim zdaniem o wiele smaczniejsza sałatka wychodzi z dodatkiem rukoli. 
Składniki:
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 1/4 główki sałaty lodowej pokrojonej
  • 25 dag szynki pokrojonej w paseczki
  • 25 dag żółtego sera pokrojonego w paseczki
  • 1,5 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
  • 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kosteczkę
  • 2 czerwone cebule o delikatnym smaku pokrojone w piórka
  • ugotowane na twardo jajko
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  •  
Sos:
Do słoiczka wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, dodajemy roztarte ząbki czosnku i oregano. Zamykamy słoiczek i wszystko razem mieszamy.

Sałatka:
wszystkie składniki sałatki: rukolę, sałatę, szynkę, ser, marchewkę, pomidory i cebulę mieszamy w dużej misce. Dodajemy sos i znów mieszamy.
Układamy w naczyniu i ozdabiamy pokrojonym w osemkę jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Bogna

2 komentarze: