23.07.2013

Bałkański biały sos do mięs

 Sos w stylu bałkańskim z fetą i jogurtem pasuje do mięs z grilla a także w wersji pieczonej.
Jest delikatniejszy niż tzatziki i nadaje potrawie bałkańskiego uroku.
Przepyszny!
Składniki:
  • 1/2 opakowania sera typu feta
  • 1 długi ogórek
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml jogurtu typu greckiego
  • szczypta soli i pieprzu
Pietruszkę i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.
Ogórka obieramy ze skórki, trzemy na tarce i odciskamy wodę.
Do miseczki przekładamy ogórka, pietruszkę, koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jogurt i pokruszoną fetę.
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji (można także wszystko wymieszać widelcem, jednak trzeba dokładnie rozgnieść serek, by nie było grudek)
Wstawiamy do lodówki na 10 min. przed podaniem
Smacznego
Bogna

1 komentarz:

  1. Witam. Sos brzmi ciekawie i na pewno smakuje doskonale.
    Chyba go zrobie:-)

    OdpowiedzUsuń