Sałatki z kapusty można przygotować na wiele sposobów, w różnych kombinacjach. Ja wolę te najprostsze. Kapustę z koperkiem.
Przepyszna!
Dodatkowo ostatnio moja mama kupiła nakładkę na maszynkę do mielenia mięsa, która uciera ziemniaki na placki ziemniaczane, szatkuje kapustę na sałatkę typu colesław i wiele wiele innych...
Dzięki nakładce nie musiałam szatkować kapusty i zrobiłam sałatkę dosłownie w chwilę!
Doskonałe urządzenie, jak znajdę takie w sklepie dokupię i sobie, Wam też polecam!
Składniki:
- Pół główki sałaty
- pęczek koperku
- 2 łyżki majonezu kieleckiego (to nie jest reklama, a jedynie sugestia - ten majonez ma inny smak, doskonale sprawdza się w tego typu sałatkach)
- łyżeczka octu ryżowego (jeżeli takiego nie macie, to zastąpcie go cytryną, inny ocet ma za mocny smak)
- sól
- pieprz
Przekładamy kapustę do większej miski, solimy łyżeczką soli i ugniatamy. W ten sposób kapusta zmięknie.
Koperek myjemy, osuszamy i siekamy drobno.
Dodajemy do kapusty koperek, majonez, ocet ryzowy i pieprz do smaku.
Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Podajemy do obiadu lub grilla.
Sałatka doskonale smakuje także następnego dnia.
Smacznego
Bogna
pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńidealna do grilla:)
OdpowiedzUsuńmniam, zjadłabym!!!
OdpowiedzUsuń