2.07.2013

Kakaowe naleśniki z masą porzeczkową

Porzeczki to typowo polski owoc.
Mi kojarzą się z dziadkami. Na działce babci i dziadka zawsze były porzeczki. Kiedy moi rodzice kupili działkę dziadkowie przyjechali i posadzili im właśnie porzeczki. Niektóre krzaczki przetrwały i mamy je do dziś, a to już ok. 18 lat...
Zawsze jedliśmy je z krzaczka lub mama gotowała kompot.
Dzisiaj w nowej, odważnej wersji. Specjalnie dla miłośników porzeczek:)
Porzeczki są szczególnie zdrowe dla osób z nadciśnieniem, bo bardzo skutecznie obniżają ciśnienie krwi. 
Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 szkl.wody
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 10 dag (3 czubate łyżki) czerwonych porzeczek 
  • 20 dag twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
Mąkę, wodę mleko i kakao i szczyptę soli mieszamy mikserem - robimy ciasto na naleśniki.
Z uzyskanego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Porzeczki myjemy i pozbawiamy łodyżek.
Blenderujemy porzeczki z twarogiem, miodem i jogurtem naturalnym. Składniki można również wymieszać widelcem, ale wymaga to więcej pracy.
Naleśniki smarujemy masą porzeczkową i zwijamy w rulon.
Kroimy na pół i podajemy na deser, kolację lub podwieczorek :)
Naleśniki możemy usmażyć według standardowego przepisu i zawinąć w nie masę porzeczkową.
Mi bardziej smakowała masa w klasycznym naleśniku, ale reszcie smakoszy w kakaowych:)
Wszystko zależy od nas!
Smacznego
Bogna


1 komentarz:

  1. Takie naleśniki z pewnością smakują wyśmienicie i są doskonałym deserem na każdą okazję :). Na pewno je wypróbuję. Sam uwielbiam przyrządzać naleśniki, w szczególności na słodko. Ciasto na naleśniki robię wg porad i wskazówek podanych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Wedle podanego tam przepisu istotną rolę odgrywa tu m.in. ilość tłuszczu jaką używamy do smażenia oraz typ mąki.

    OdpowiedzUsuń