Porzeczki to typowo polski owoc.
Mi kojarzą się z dziadkami. Na działce babci i dziadka zawsze były porzeczki. Kiedy moi rodzice kupili działkę dziadkowie przyjechali i posadzili im właśnie porzeczki. Niektóre krzaczki przetrwały i mamy je do dziś, a to już ok. 18 lat...
Zawsze jedliśmy je z krzaczka lub mama gotowała kompot.
Dzisiaj w nowej, odważnej wersji. Specjalnie dla miłośników porzeczek:)
Porzeczki są szczególnie zdrowe dla osób z nadciśnieniem, bo bardzo skutecznie obniżają ciśnienie krwi.
- 1,5 szkl. mąki
- 1 szkl.wody
- 1/4 szkl. mleka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 10 dag (3 czubate łyżki) czerwonych porzeczek
- 20 dag twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
Z uzyskanego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Porzeczki myjemy i pozbawiamy łodyżek.
Blenderujemy porzeczki z twarogiem, miodem i jogurtem naturalnym. Składniki można również wymieszać widelcem, ale wymaga to więcej pracy.
Naleśniki smarujemy masą porzeczkową i zwijamy w rulon.
Kroimy na pół i podajemy na deser, kolację lub podwieczorek :)
Naleśniki możemy usmażyć według standardowego przepisu i zawinąć w nie masę porzeczkową.
Mi bardziej smakowała masa w klasycznym naleśniku, ale reszcie smakoszy w kakaowych:)
Wszystko zależy od nas!
Smacznego
Bogna
Takie naleśniki z pewnością smakują wyśmienicie i są doskonałym deserem na każdą okazję :). Na pewno je wypróbuję. Sam uwielbiam przyrządzać naleśniki, w szczególności na słodko. Ciasto na naleśniki robię wg porad i wskazówek podanych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Wedle podanego tam przepisu istotną rolę odgrywa tu m.in. ilość tłuszczu jaką używamy do smażenia oraz typ mąki.
OdpowiedzUsuń