Pierwszy raz zobaczyłam to bajecznie wyglądające ciasto u kogoś ze znajomych na FB.
Zachwyciło mnie bardzo - pomysł, wykonanie, żart:)
Zaczęłam szukać w sieci i okazało się, że jest ono dość popularne.
Postanowiliśmy ze szwagrem i bratową przygotować takie "korytko ze świnkami"
wykorzystując ciasto, które już prezentowałam na blogu: TU
Żeby było wyższe dodana została jedna warstwa z białej czekolady.
Efekt...
:)
Składniki na spód:
• 150 g masła
• 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady• 5 dużych jajek
• 1 łyżka kakao
• 175 g drobnego cukru do wypieków
Składniki na mus z białej czekolady:
• 100 g masła
• 100 g połamanej na kostki białej czekolady• 3 duże jajka
• 2 łyżeczki kakao
• 115 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Składniki na mus z ciemnej czekolady:
• 100 g masła
• 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady• 3 duże jajka
• 115 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Składniki na masę cukrową plastyczną potrzebną do ulepienia świnek:
• 200 g cukru pudru
• 25 g glukozy w proszku• 1 łyżeczka żelatyny
• 17,5 ml gorącej wody
• Niewielka ilość barwnika spożywczego różowego w żelu lub proszku
Dodatkowo do dekoracji:
• 2 duże opakowania batonów KitKat
• 1 małe opakowanie ciasteczek Oreo• Wstążeczka/sznureczek do przewiązania tortu
Przygotowanie ciasta - poszczególne etapy:
Przygotowanie spodu:
W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając
rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść
czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą.
Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i
wymieszać.
Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać
partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta,
sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i
wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z
piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie,
które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku).
Nie wyjmować z formy.
Przygotowanie musów z białej i ciemnej czekolady:
Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu
upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić
masło z białą czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do
ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną
pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana
będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać
bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz
rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na
środek upieczonego spodu.
Podobnie postąpić przygotowując wierzchnią warstwę musu z ciemnej czekolady.
Po nałożeniu na siebie przygotowanych warstw ciasto przykryć, uważając, aby nie
naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na
minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.
Batony KitKat podzielić po 1 lub po 2 i obłożyć nimi ciasto dookoła po czym przewiązać wstążeczką.
Przygotowane uprzednio świnki z masy cukrowej (wykorzystany został znaleziony w sieci ten oto TUTORIAL) poukładać na wierzchu ciasta.
My popełniliśmy błąd wylewając na wierzch dodatkowo rozpuszczoną czekoladę. Ciasto mimo krojenia go gorącym nożem było zbyt twarde na wierzchu, dlatego proponuję pominąć widoczny na zdjęciu etap pokrywania wierzchu ciasta właśnie czekoladą.
Po rozmieszczeniu świnek rozsypać pomiędzy nimi pokruszone ciasteczka Oreo.
Ciasto, czy też tort - gotowy.
Można włożyć świeczki i racę i oczarować zebranych gości:)
Pozdrawiamy słodko - Asia z zachwyconym Szymonkiem:)
witam! planuje zrobic ten torcik i mam kilka pytań:) a mianowicie co Panie zrobiy ze świnki tak ładnie błyszcza? i w jaki sposób udało się Paniom uzyskać taki fajny efekt różowego z ciemniejszymi plamkami ?:)
OdpowiedzUsuńWitam, wykorzystany został ten tutorial: http://www.makinglifewhimsical.com/2013/05/hot-tub-pig-cake-tutorial.html na wykonanie świnek, plamki - nie do końca odpowiednio wyrobiona masa co w efekcie dało ciekawy efekt! Pozdrawiam i życzę powodzenia przy dekoracji tortu. Ps. tak jak napisałam: w środku może się znaleźć dowolne ciasto:):) Asia
OdpowiedzUsuńwitam, jaka srednica blaszki?
OdpowiedzUsuń