Składniki na ciasto:
- 1 szkl. mąki razowej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 200-300 g szpinaku
- śmietana 18%
- oliwa z oliwek do smażenia
- kilka suszonych pomidorów
- 200 g łososia wędzonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, jajko, masło i szczyptę soli włożyć do miski i ugnieść ręką, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto włożyć na około pół godziny do lodówki.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone w kostkę cebulę oraz czosnek i delikatnie je zeszklić.
Dodać szpinak i mieszać aż liście "zwiędną" i zmniejszą swoją objętość.
Dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać ze szpinakiem.
Chwilę podsmażyć na patelni aż odparuje część śmietany (sos powinien mieć gęstą konsystencję), a następnie dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i wymieszać.
Całość zostawić na patelni przez ok. minutę, a następnie zdjąć z kuchenki.
Ciasto na tartę wyjąć z lodówki i wylepić nim formę do tarty (w zależności od rodzaju formy można ją wcześniej posmarować tłuszczem, żeby ciasto nie przywarło).
Do formy wyłożonej ciastem przełożyć farsz szpinakowi i delikatnie rozprowadzić, tak żeby powstała równa powierzchnia.
Na masę szpinakową położyć łososia wędzonego pokrojonego w plasterki.
Przygotowaną tatrę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 min. w 180 stopniach.
Smacznego
gościnnie Paulina
Wygląda pysznie i zawiera wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuń