13.08.2013

Domowy twister

Nieraz nachodzi nas chęć na fast-food.
Ogólnie staramy się nie jeść takich rzeczy z mężem ze względu na ich niezdrową naturę, jednak czasem ulegamy pokusie. Na takie chwile wymyśliliśmy domowe tortille ala twister.
Po prostu przepyszne!
Polecam na chandrę, na imprezę lub treściwą kolację.
U nas w domu stawiamy wszystkie składniki na stole i każdy robi sobie twistera według własnych upodobań :)
Składniki (na 4-6 osób)
  • 2 opakowania tortilli (do kupienia w dyskontach lub hipermarketach, zazwyczaj leżą obok pieczywa)
  • 4 piersi pojedyncze kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 8 liści sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki konserwowe
  • sos różowy (prezentowany przeze mnie wcześniej)
  • może być dodatkowo pokrojona w półksiężyce cebula
Kurczaka myjemy, piersi kroimy wzdłuż i obsypujemy przyprawą do gyrosa.
Odstawiamy w miseczce do lodówki na min. 1,5 godz.
Przygotowujemy różowy sos wg przepisu.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Ogórki kroimy w plasterki

Na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) układamy kurczaka, podsmażamy z obu stron, jednak tak by mięso się ścięło, a nie wysuszyło. chcemy uzyskać usmażonego, soczystego kurczaka.
Mięso przekładamy na talerzyk i kroimy w plasterki.
Na rozgrzanej patelni kładziemy placki tortilli i podsmażamy je po 0,5 min z każdej strony.
Na placku smarujemy różowy sos, układamy liść sałaty lodowej, kurczaka, ogórka, pomidora i zawijamy wg obrazka z tyłu opakowania tortilli.
Od razu jemy :)
Smacznego
Bogna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz