12.09.2013

Obiad po 5 miesiącu: Krem dyniowo - marchewkowy


Sezon dyniowy rozpoczęty. Wyhodowaliśmy w tym roku dynie giganty, a i marchewka obrodziła, tak więc do dzieła! 
Mała Tosia niedługo skończy pół roku tak więc rozszerzamy jej dietę, stopniowo dodajemy nowe składniki. Na chwilę obecną z warzyw jadła jedynie właśnie dynię i marchewkę. W następnej kolejności dodamy również ziemniaka. 

Składniki:
  • Kilka kostek miąższu dyni (bez pestek)
  • 1 niewielka marchewka
  • 1 płaska łyżeczka masła
Przygotowanie:

Marchewkę dokładnie umyć i obrać oraz pokroić na kawałki tak jak dynię.
Warzywa ugotować w parowarze lub w wodzie (doprowadzając uprzednio wodę do wrzenia, a następnie wrzucając najpierw marchew - dłużej się gotuje, a pod koniec gotowania na kilka minut - dynię).
Pod koniec gotowania dodać masło i pogotować jeszcze chwilkę.
W następnej kolejności należy zblenderować zupkę tak, aby finalnie powstała jednolita masa.
Jeżeli zupka wyjdzie za gęsta - można dodać przegotowanej wody, jeśli za rzadka - można dosypać kleiku ryżowego.
 
 
Ja przygotowałam sobie krem z marchwi i dyni (z odrobiną pietruszki) w znacznej ilości. Po ostygnięciu i dokładnym zmiksowaniu składników powkładałam do małych torebek i zamroziłam. Do takiej "bazy zupowej" można później dodawać inne składniki - warzywa czy produkty zbożowe.

Pozdrawiamy: mama Asia i córcia Tosia:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz