Sezon dyniowy rozpoczęty. Wyhodowaliśmy w tym roku dynie giganty, a i marchewka obrodziła, tak więc do dzieła!
Mała
Tosia niedługo skończy pół roku tak więc rozszerzamy jej dietę,
stopniowo dodajemy nowe składniki. Na chwilę obecną z warzyw jadła
jedynie właśnie dynię i marchewkę. W następnej kolejności dodamy również
ziemniaka.
Składniki:
- Kilka kostek miąższu dyni (bez pestek)
- 1 niewielka marchewka
- 1 płaska łyżeczka masła
Marchewkę dokładnie umyć i obrać oraz pokroić na kawałki tak jak dynię.
Warzywa ugotować w parowarze lub w wodzie (doprowadzając uprzednio wodę do wrzenia, a następnie wrzucając najpierw marchew - dłużej się gotuje, a pod koniec gotowania na kilka minut - dynię).
Pod koniec gotowania dodać masło i pogotować jeszcze chwilkę.
W następnej kolejności należy zblenderować zupkę tak, aby finalnie powstała jednolita masa.
Jeżeli zupka wyjdzie za gęsta - można dodać przegotowanej wody, jeśli za rzadka - można dosypać kleiku ryżowego.
Pozdrawiamy: mama Asia i córcia Tosia:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz