03.09.2013

Brzoskwinie z grilla

W tym roku eksperymentuję z owocami na grilla, zawsze zachowawczo piekliśmy na grillu mięso i warzywa, a owoce jakoś nie...
Nie wiem dlaczego, bo pieczone banany są po prostu przepyszne i całkowicie zawładnęły moim sercem :)
Tym razem prezentuje przepis na brzoskwinie w wersji grillowej.
Ja bardzo lubię brzoskwinie i przepis dedykuję osobom, które lubią ten owoc. Jest smaczna i podana w niecodziennym wydaniu. Mojej babci z Gdańska przypadła na prawdę do gustu, bo zjadła dokładkę! :)
Składniki (na 4 osoby):
  • 2 duże dojrzałe brzoskwinie
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
Ubijamy bitą śmietanę. Na koniec ubijania dodajemy cukier puder i odstawiamy do lodówki.
Brzoskwinie kroimy na pół i wydrążamy pestki.
Mieszamy Wodę z miodem i polewamy brzoskwinie wlewając w miejsce po pestce pozostały płyn
Delikatnie układamy na grillu, tak by płyn się nie wylał i pieczemy nad rozgrzanym węglem przez ok. 7 min, tak by brzoskwinia zmiękła.

Układamy brzoskwinie na talerzyku, czekamy 3 min by troszkę ostygła i na każdą wkładamy kopiastą łyżkę bitej śmietany.
Smacznego
Bogna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz