18.12.2013

Wigilijny barszcz czerwony


U nas w domu pomału zaczyna pachnieć Świętami:)
Uwielbiamy też czas oczekiwania, osobiście lubię te chwile kiedy ustalamy co kto przygotuje na Święta. Zadeklarowaliśmy się, że zrobimy m. in barszczyk.
Przepis poniżej:)

Składniki:
  • 1 kg buraków
  • włoszczyzna: seler, pietruszka, cebula, kapusta, marchew
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 2 jabłka ze skórką
  • 2 łyżki octu
  • garść grzybów suszonych
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 goździki
  • suszony majeranek
  • 150-200 ml soku z czarnej porzeczki
Przygotowanie:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 
Włoszczyznę obrać, umyć, nie kroić. Jabłka ze skórką pokroić na ćwiartki lub plasterki i usunąć z nich gniazda nasienne. Czosnek obrać. Tak przygotowane składniki umieścić w garnku i zalać wodą, tak aby sięgała 3-4 cm powyżej warzyw. Dodać ziele angielskie, pieprz, obrane, całe ząbki czosnku, suszone grzyby i goździki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). Dodać ocet i roztarty w palcach majeranek. Zostawić na noc (można schować do lodówki lub trzymać w temperaturze pokojowej).  
Następnego dnia barszcz przelać przez sito, lekko podgrzać i doprawić go sokiem z czarnej porzeczki, solą i pieprzem. Można dodać jeszcze odrobinę majeranku.



Smacznego, 
Asia

1 komentarz:

  1. wstyd się przyznać ale ja barszczyku nie umiem robić :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń