U nas w domu pomału zaczyna pachnieć Świętami:)
Uwielbiamy też czas oczekiwania, osobiście lubię te chwile kiedy ustalamy co kto przygotuje na Święta. Zadeklarowaliśmy się, że zrobimy m. in barszczyk.
Przepis poniżej:)
Składniki:
- 1 kg buraków
- włoszczyzna: seler, pietruszka, cebula, kapusta, marchew
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 2 jabłka ze skórką
- 2 łyżki octu
- garść grzybów suszonych
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 1 listek laurowy
- 2 goździki
- suszony majeranek
- 150-200 ml soku z czarnej porzeczki
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o średnich
oczkach.
Włoszczyznę obrać, umyć, nie kroić. Jabłka ze skórką pokroić na
ćwiartki lub plasterki i usunąć z nich gniazda nasienne. Czosnek obrać. Tak
przygotowane składniki umieścić w garnku i zalać wodą, tak aby sięgała
3-4 cm powyżej warzyw. Dodać ziele angielskie, pieprz, obrane, całe
ząbki czosnku, suszone grzyby i goździki. Zagotować, zmniejszyć ogień i
gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie
(ok. 30-40 minut). Dodać ocet i roztarty w palcach majeranek. Zostawić
na noc (można schować do lodówki lub trzymać w temperaturze pokojowej).
Następnego dnia barszcz przelać przez sito, lekko podgrzać i doprawić go
sokiem z czarnej porzeczki, solą i pieprzem. Można dodać jeszcze
odrobinę majeranku.
Smacznego,
Asia
wstyd się przyznać ale ja barszczyku nie umiem robić :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam