Składniki:
- 1/2 kg dorodnych, dużych truskawek
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/2 tabliczka białej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki kolorowej posypki
- patyczki szaszłykowe
- garść listków mięty
Tabliczki czekolady rozkruszyć i wrzucić do dwóch garnuszków (oddzielnie białą i ciemną).
Do obu naczyń wlać po połowie mleka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu w garnuszku o grubym dnie (można również podgrzać w kąpieli wodnej).
Mieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić garnuszki z palników.
Umyte owoce nadziewać na szaszłykowe patyczki. Można pozostawić ogonki do dekoracji, ja natomiast usunęłam szypułki a zamiast nich nadziałam umyte uprzednio listki mięty.
Następnie zanurzamy truskawki w ciepłej czekoladzie i kolorowej posypce/wiórkach kokosowych. Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Smacznego - Asia
Świetne truskawkowe lizaki:)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://leniuszkowesmaki.blogspot.com/