18.07.2014

Ciasto krówka bez pieczenia


Moje smaki...

Składniki:

Masa budyniowa
  • 0,5l mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100g krówek
  • 150g masła
Masa mascarpone
  • 250g mascarpone
  • 150g masy krówkowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 0,25 szklanki mleka
Polewa
  • 100g masy krówkowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 70g orzechów włoskich
Dodatkowo:
  • 150g herbatników (18sztuk)
  • 120g masy krówkowej do rozsmarowania na herbatnikach
  • odrobina mleka do namoczenia herbatników
Przygotowanie:

Z 0,5 l mleka odlać część, rozpuścić w niej mąki, resztę zagrzać. Do gorącego mleka wrzucić pokruszone krówki, mieszać co jakiś czas aż do całkowitego rozpuszczenia się krówek.
Mleko z rozpuszczonymi krówkami zagotować, wlać mleko z mąkami i ugotować gładki budyń.
Budyń przykryć szczelnie woreczkiem lub folią spożywczą (zapobiegnie to utworzeniu się kożucha), pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło wyjąć z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową.
Miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy
Herbatniki moczyć w mleku, układać szczelnie koło siebie na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotową masę budyniową wyłożyć na herbatniki, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników moczonych w mleku, lekko dociskając do masy, żeby wyrównać ewentualne nierówności
Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, wyrównać łyżką.

Mascarpone miksować przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji, dodawać stopniowo masę krówkową, miksując do połączenia się składników.
Żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki mleka, podgrzać w kuchence mikrofalowej, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Do ciepłej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy mascarpone, wymieszać dokładnie, tak powstałą mieszankę wlać do reszty masy i dokładnie zmiksować.
Masę wylać na rozsmarowaną masę krówkową, schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.
Masę krówkową na polewę przełożyć do miseczki z masłem i mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia.
Orzechy włoskie posiekać na kawałki.
Ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami.
Całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy.
Podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi.
 

Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki.

***

Jakość zdjęć niestety mizerna, ciasto podczas krojenia okazało się zbyt ciepłe.

Smacznego - gościnnie Ania K
Dziękujemy za przepis i przygotowanie pysznego deseru!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię poszczególne składniki,więc mam nadzieję,że będzie to moje ulubione ciasto:)
    Przepisałam od Ciebie kilka przepisów na sałatki,serdeczne dzięki! Pozdrawiam serdecznie*

    OdpowiedzUsuń