5.10.2014

Kostka z likierem śmietankowym i bezą


 To ciasto uwiodło mnie w zupełności. 
Jest przepyszne, wszystkie jego warstwy są idealnie dopasowane i sprawiają, że jak dla mnie to ciasto idealne. W domu łakomczuchy też za nim przepadają :)
Polecam każdemu, by zrobił je choć raz na wyjątkowe okazje:)
Ciasto najlepiej robić w dwóch turach, zacząć wieczorem i skończyć następnego dnia.

 Składniki: 
wcześniej przygotowane bezy wg. przepisu

- ciasto czekoladowe
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao (płaskie)
  • 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. oleju, 1/4 szkl. mleka, 1/3 szkl. cukru, 2 łyżki kakao wkładamy do rondla i zagotowujemy mieszając, tak by wszystkie składniki się rozpuściły i powstała gładka masa.
Studzimy masę.
2 białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy powoli 1/4 szkl. drobnego cukru, cały czas ubijając.
Dodajemy 2 żółtka i całość ostatni rraz ubijamy przez chwilę
Do masy dodajemy wystudzoną masę czekoladową i mieszamy delikatnie wszystko łyżką.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i całość mieszamy delikatnie łyżką.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. 
Studzimy w uchylonym piekarniku.

- mus czekoladowy z Baileys
500 ml śmietany kremówki 30proc
100 g mlecznej czekolady, posiekanej 
1 szklanka likieru śmietankowego z whisky (typu Baileys)
3 łyżki cukru pudru, przesianego
3 pełne łyżeczki żelatyny w proszku

Śmietanę przelewamy do rondla i zagotowujemy.
Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie energicznie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Studzimy całość.
Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 12 godz.(najlepiej na noc).
Kolejnego dnia zalewamy żelatynę pół szklanki likierui pozostawiamy do napęcznienia (ok. 30 min).
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy resztę likieru i mieszamy całość.
Z lodówki wyjmujemy schłodzoną śmietanę i ubijamy do otrzymania gęstego kremu.
Na sam koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Zmniejszamy obroty miksera dolewamy powoli likier.
Masę wylewamy na zimne ciasto czekoladowe w foremce w której się piekło. Wyrównujemy na płasko i chowamy do lodówki, by całość całkowicie stężała.

- krem śmietankowy
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W misce miksera umieszczamy śmietanę i mascarpone. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec dodajemy cukier puder. Należy krem bubijac do zagęstnienia, nie dłużej, by nie przebić kremu.

Ciasto wyjmujemy z lodówki.
Na wystudzoną i sztywną masę z musem wykładamy krem śmietankowy i wyrównujemy. 
Całość schładzamy.

Przed podaniem na wierzch kruszymy wcześniej przygotowane bezy wciskając je delikatnie w krem.
Ciasto kroimy w kostki.
Przechowujemy w lodówce.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com

Pozdrawiam
Bogna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz