Dla tych dużych i tych małych.
Dla kochających ciepło, słońce, zapach wiosny...
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- gorąca woda
- 1 kg białego sera
- 3 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy podwójny
- cukier ilość wg własnego uznania
- śmietana gęsta 12%
- truskawki
- cukier
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać placki szklanką.
Ser zmielić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną, a następnie wyrobić powstałą masę.
Nadziewać pierogi, zlepiać, gotować w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju, 2 minuty od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Zblenderować truskawki z cukrem oraz wymieszać śmietanę z odrobiną cukru i cukru waniliowego, a następnie polać pierogi.
Gdy zostanie nam ciasta można je włożyć do woreczka foliowego i zamrozić.
Po ponownym rozmrożeniu wystarczy jedynie podsypać je mąką.
Rewelacja!
Polecam!
Asia
Uwielbiam ;) to jest to !!! Nic tylko wcinać ;D
OdpowiedzUsuńRany jakie pyszności ... i to o tej porze ;))
OdpowiedzUsuńŚlinka mi cieknie jak popatrzę i poczytam :))
Pozdrawiam serdecznie
Mhmmmm, no to już wiem, co dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!