1.06.2013

Pierogi z serem białym i polewą truskawkowo-śmietankową


Dla tych dużych i tych małych.
Dla kochających ciepło, słońce, zapach wiosny...

Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • gorąca woda
Składniki na farsz:
  • 1 kg białego sera
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy podwójny
  • cukier ilość wg własnego uznania
Do polania:
  • śmietana gęsta 12%
  • truskawki
  • cukier
Przygotowanie:

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać placki szklanką.
Ser zmielić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną, a następnie wyrobić powstałą masę.
Nadziewać pierogi, zlepiać, gotować w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju, 2 minuty od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Zblenderować truskawki z cukrem oraz wymieszać śmietanę z odrobiną cukru i cukru waniliowego, a następnie polać pierogi.
Gdy zostanie nam ciasta można je włożyć do woreczka foliowego i zamrozić.
Po ponownym rozmrożeniu wystarczy jedynie  podsypać je mąką.

 

Rewelacja! 
Polecam! 
Asia

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ;) to jest to !!! Nic tylko wcinać ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rany jakie pyszności ... i to o tej porze ;))
    Ślinka mi cieknie jak popatrzę i poczytam :))
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhmmmm, no to już wiem, co dziś na obiad :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń