10.08.2013

Razowa tarta z łososiem i szpinakiem


Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. mąki razowej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 200-300 g szpinaku
  • śmietana 18%
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • kilka suszonych pomidorów
  • 200 g łososia wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, jajko, masło i szczyptę soli włożyć do miski i ugnieść ręką, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto włożyć na około pół godziny do lodówki.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone w kostkę cebulę oraz czosnek i delikatnie je zeszklić.
Dodać szpinak i mieszać aż liście "zwiędną" i zmniejszą swoją objętość.
Dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać ze szpinakiem. 
Chwilę podsmażyć na patelni aż odparuje część śmietany (sos powinien mieć gęstą konsystencję), a następnie dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i wymieszać. 
Całość zostawić na patelni przez ok. minutę, a następnie zdjąć z kuchenki.
Ciasto na tartę wyjąć z lodówki i wylepić nim formę do tarty (w zależności od rodzaju formy można ją wcześniej posmarować tłuszczem, żeby ciasto nie przywarło). 
Ciasto podziurkować widelcem.
Do formy wyłożonej ciastem przełożyć farsz szpinakowi i delikatnie rozprowadzić, tak żeby powstała równa powierzchnia.
Na masę szpinakową położyć łososia wędzonego pokrojonego w plasterki.
Przygotowaną tatrę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 min. w 180 stopniach.
Tarta nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego
gościnnie Paulina

1 komentarz: