Składniki:
- 4 papryki (ja użyłam czerwonych, mogą być kolorowe) do nadziania
- 1 papryka do farszu
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 puszka małej kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych Pelatti
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub przecieru pomidorowego własnej roboty, ja użyłam pół na pół: koncentrat i przecier zrobiony przez rodziców)
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- Odrobina oliwy z oliwek (do podsmażenia mięsa i warzyw)
- Ser mozzarella po posypania przed zapieczeniem (ilość - wg upodobań)
- Przyprawy - ja użyłam dużo przypraw dzięki czemu danie było aromatyczne i esencjonalne: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, bazylia, oregano - do smaku
Przygotowanie:
Papryki umyć, przekroić na połówki, wydrążyć nasiona (efektowniej danie będzie wyglądać jeśli otwory wytniemy w ich górnej części, tak jak w przepisie na pomidory faszerowane KLIK, ja przekroiłam na połówki aby danie szybciej powstało:)).
Ułożyć na folii aluminiowej i umieścić w piekarniku na około 30 minut w temperaturze 180 stopni (można przykryć wierzch folią aluminiową żeby się poddusiły, a nie przypiekły z zewnątrz).
Mięso mielone podsmażyć na patelni niewielkiej ilości oliwy z oliwek - po czym przełożyć do garnka. Pokrojone w kostki: paprykę i cebulę również podsmażyć - przełożyć do garnka z mięsem. Następnie do garnka włożyć pozostałe składniki farszu: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, krojone pomidory Pelatti wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz przyprawy. Pogotować całość kilka minut.
Blaszkę z podduszonymi paprykami wyjąć z piekarnika, papryki napełnić gorącym farszem, posypać wierzch serem mozzarella i umieścić w piekarniku jeszcze na kilka minut - do momentu zrumienienia się sera.
Podawać gorące z ryżem.
Smacznego,
Asia
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń