Dodatkowo za daniem przemawia fakt, iż staram się pamiętać, by w mojej diecie była wołowina – mięso niesłusznie już napiętnowane po chorobach wściekłych krów, o wiele zdrowsze od wieprzowiny i bardzo dobrze wpływające na produkcje czerwonych krwinek oraz żelaza. Warto więc raz w miesiącu się nim poczęstować :)
Składniki (na 6 osób):
1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka: soli, pieprzu, pieprzu cayenne, bazylii, oregano, mielonej papryki słodkiej
patyczki do szaszłyków
tacka na grilla
Cebulę i czosnek obieramy i mielimy w blenderze (jeżeli ktoś nie posiada blenderu, może cebulę bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz zmiksowaną cebulę z czosnkiem. Dokładnie mieszamy ręką.
Formujemy niebyt grube wałeczki długości ok. 6 cm.
Dobra rada:
Aby mięso mielone nie przylepiało się do rąk w czasie mieszania lub formowania kotletów najlepiej umyć je w zimnej wodzie tuż przed rozpoczęciem tych czynności.Uformowane wałeczki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i kładziemy na tackę na grillu.
Pieczemy obracając co jakiś czas patyczki tak, by mięso było opieczone równomiernie.
Cevapcici to bałkański przysmak. Pierwszy raz spróbowałam go na Istrii w Chorwacji i od początku zachwycił mnie swoim smakiem. W krajach byłej Jugosławii podaje się go ze świeżo skrojoną cebulą i Ajvarem - pastą paprykową. Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki, pieczonymi na grillu ziemniakami z cebulą oraz sałaką grecką.
Mój przepis na cevapcici jest w wersji ostrej. Warto go spróbować, gdyż wydobywa smak grillowanego mięsa mielonego. Jeżeli ktoś bardzo nie lubi ostrych potraw bądź nie może ich jeść, należy zmniejszyć ilość pieprzu o połowę.
Smacznego!
Bogna
Super pomysł z mięskiem mielonym! Ciekawi mnie czy byłoby też smaczne gdyby grillować je w zwykłym piekarniku? Może kiedyś tak właśnie wypróbuję- myslę, ze takie patyczki z mięskiem byłby fajną przekąską na imprezach typu standing party :) takze w domu
OdpowiedzUsuńMyślę, że na pewno można zrobić Cevapcici w piekarniku, jednak najlepiej z opcją grilla. Smak powinien być wtedy podobny, choć trzeba uważać, by się zbytnio nie wysuszyły. Dobry pomysł! Myślę, że na pewno spróbuje poza sezonem grillowym wersje piekarnikową.
OdpowiedzUsuńA pomysł na imprezę - super! Zrobiłabym mniejsze wałeczki, tak by były na dwa kęsy.
Fajny przepis, bo już szykuje udany sezon na grillowanie :) Cevapcici dobrze prezentują się na zdjęciach, a jeszcze lepiej smakują, zwłaszcza gdy urozmaicam smak podając je razem z ketchupem łagodnym łagodnym z Pińczowa oraz z ogórkami małosolnymi. Ketchup z jednej strony fajnie niweluje pikantny smak mięsa, z drugiej strony dobry ketchup to taki, który posiada jak najwięcej pomidora, a im więcej pomidora tym więcej antyrakowego likopenu :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis.Jutro podam .Na ostro, na megaostro..!!
OdpowiedzUsuńFajny przepis.Jutro podam .Na ostro, na megaostro..!!
OdpowiedzUsuńswietny przepis, z piekarnika wyszły bardzo dobre tylko nie ostre:) Trzeba ze 2-3 łyżki chilli dać i będzie ok:)
OdpowiedzUsuńJa sobie niedawno zamówiłam grill gazowy na Polgrill.pl więc teraz szukam ciekawych przepisów. Ten od Ciebie to faktycznie dobra opcja na niedzielny obiad - mięso mielone uwielbiam pod każdą postacią zatem zrobię w weekend. Akurat jutro jadę na zakupy więc wszystko pokupuję, aby przetestować nasz nowy grill gazowy, o którym tak długo marzyłam. :)
OdpowiedzUsuń