Pomysł na pieczone ziemniaki z cebulą podsunęła mi koleżanka z pracy - Paulina.
Danie jest proste, bardzo smakowite i pasuje praktycznie do wszystkich potraw z grilla.Składniki (na 6 osób):
- 12 ziemniaków
- 6 średnich cebul
- 12 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki oregano, bazylii i soli
- Folia aluminiowa*
Obieramy ziemniaki, płuczemy i kroimy w plastry po ok. 1 cm grubości.
Dobra rada:
Aby ziemniaki szybciej się upiekły na grillu ja wrzucam pokrojone już w plastry do wrzącej wody na 3 minuty. Następnie zdejmuje z gazu, odcedzam i płucze pod zimną wodą. W ten sposób są już lekko podgotowane, a zimna woda schładza je do temperatury pokojowej.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki ok. 0,3-0,5 cm.
Przyprawy mieszamy z oliwą.
Folię aluminiową ucinamy na kawałki ok. 20-30 cm. Na pojedynczym kawałku folii układamy po jednym ziemniaku na przemian - plaster ziemniaka i plasterek cebuli.
Zwijamy folię w rynienkę i do każdej nalewamy po 2 łyżeczki marynaty.
Zawijamy dokładnie ziemniaki tak, by marynata nie miała szansy wypłynięcia.
Układamy na ruszcie na grillu i pieczemy 20-40 min. przewracając co jakiś czas paczuszki na drugą stronę.
*Do grilla polecam kupić trochę droższą folię aluminiową. Jest ona lepszej jakości, a co za tym idzie grubsza. Owijając ziemniaki w grubszą folię będziemy zużywać jej tak naprawdę mniej, bo nie będzie się przedzierać. Gdy użyjemy tańszej folii może się okazać, że ziemniaki będzie trzeba zawinąć podwójnie, bo folia będzie się zbyt łatwo przedzierać. W środku jest tłuszcz, który ma na celu przypieczenie cebuli, dlatego ważne by ziemniaki były szczelnie zawinięte.
Bogna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz