Jabłko jest zazwyczaj pierwszym owocem pojawiającym się w diecie małego dziecka.
Podany poniżej przepis jest alternatywą dla gotowych musów dostępnych w sprzedaży.
Samo jabłuszko może być podawane już w 5, 6 miesiącu życia, w towarzystwie moreli natomiast – w 7 miesiącu.
Składniki:
- słodkie jabłko
- morela*
- 1/2 szklanki wody**
Wykonanie:
Owoce umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
W garnku zagotować wodę, wrzucić owoce i gotować na małym ogniu przez kilka minut (do miękkości).
Zmiksować po przestudzeniu.
Jeśli konsystencja deseru będzie za rzadka - można zagęścić kaszą kukurydzianą lub kleikiem ryżowym.
W 10 miesiącu można już pominąć etap miksowania i podać obrane, pokrojone owoce – podgotowane lub świeże.
Uwagi!
* Można wykorzystać morelę świeżą lub suszoną.Jeśli konsystencja deseru będzie za gęsta - można dodać przegotowanej wody.
** Mniejsza ilość wody spowoduje, że deser będzie bardziej gęsty.
Aby pobudzić pracę jelit u dziecka najlepiej podać jabłko surowe.
Aby pobudzić pracę jelit u dziecka najlepiej podać jabłko surowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz