Przypuszczam, że każdy choć raz jadł danie na wynos z azjatyckiego baru. Do każdego dania u tzw, potocznie "Chińczyka" zawsze jest dokładana surówka z kapusty. Dzisiaj zaprezentuje przepis na tą właśnie surówkę. Jest ona bardzo dobra, smakuje prawie wszystkim i co najważniejsze doskonale się ją przechowuje. Można jej zrobić dużo więcej. Upchnąć w słoiki, zamknąć i trzymać w lodówce do 3 miesięcy! Przez ten okres nie traci ona zupełnie smaku ani faktury.
Przepis na sałatkę dostałam od mojej teściowej. Gdy remontowaliśmy mieszkanie teściowie przyjechali wesprzeć nas. Przywieźli ze sobą kilka słoików tej surówki. Właśnie w takim czasie, gdy jesteśmy obłożeni natłokiem obowiązków, słoik surówki w lodówce "ratuje życie".
Aktualnie polecam surówkę także na wyjazdy na działkę lub grilla poza miasto - nie zawsze mamy dostęp do kuchni, by wygodnie sporządzić sałatkę, a surówka doskonale pasuje do dań grillowych.
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki octu spirytusowego
Kapustę w miarę możliwości cienko szatkujemy (ja do tego celu używam tarki do kapusty).
Na na dużych oczkach tarki ucieramy marchewkę.
Cebulę kroimy cienko w połówki półksiężycu (Cebulę kroimy na pół a następnie znów na pół).
Poszatkowane warzywa mieszamy, dodajemy 1/3 szklanki cukru i znów mieszamy do połączenia się ze sobą składników.
Odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) aż kapusta zmięknie (ok. 2 - 3 godz.).
W tym czasie robimy marynatę.
Do garnuszka wlewamy 1/3 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę soli, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki octu i na małym ogniu zagotowujemy cały czas mieszając.
Zalewę studzimy.
Po ok. 2-3 godzinach z lodówki wyjmujemy kapustę, która do tego czasu będzie miękka i dodajemy do niej zimną zalewę.
Dokładnie mieszamy.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu do 3 miesiecy.
Smacznego!
Bogna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz