21.05.2012

Zielone szparagi z grilla

Aktualnie trwa sezon na szparagi i dlatego zachęcam wszystkich do przygotowania w domu tego warzywa. W Polsce nie były one dotychczas popularne, choć hodowano je w niektórych regionach. Są one bardzo zdrowe i do tego smaczne. Zielone szparagi zawierają wiele pierwiastków budulcowych wątroby, a co ma korzystny wpływ na wątrobę, korzystnie również wpływa na nastrój i zdolność radzenia sobie ze stresem. Przygotowanie ich nie wymaga od nas wiele zachodu jak dotychczas myślałam, a są bardzo efektowne.
Przepis i wykonanie szparagów zawdzięczam przyjaciółce Marcie.
Składniki:
  • Pęczek szparagów
  • 15 dag szynki
  • sól, pieprz
  • tacka do grilla

Szparagi dokładnie myjemy. Odrywamy w ok. 2/3 wysokości tak, by odrzucić łykowate końcówki.
Plastry szynki jeżeli są duże przecinamy na pół.
Szynkę posypujemy pieprzem i szczyptą soli.
Każdego szparaga zawijamy w plasterek szynki. (Jeżeli szparagi są cieniutkie to możemy zawinąć po dwa w jednym plasterku szynki).

Całość polewamy oliwą z oliwek.
Pieczemy na grillu ok. 10-15 min przewracająca co jakiś czas na drugą stronę.
Dobra rada:
Ogólnie szparagi przed obróbką powinno się blanszować, tzn. wrzucić do gotującej się wody na 1-2 minuty. W tym przypadku nie wrzuciłyśmy szparagów, bo były one bardzo młode i nie było takiej potrzeby. Jednak w przypadku większych egzemplarzy lepiej je zblanszujcie, nie będzie wtedy ryzyka, że wyjdą łykowate.
Danie doskonałe jako przystawka lub warzywny dodatek do dań z grilla
Smacznego!
Marta i Bogna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz