Przepis i wykonanie szparagów zawdzięczam przyjaciółce Marcie.
- Pęczek szparagów
- 15 dag szynki
- sól, pieprz
Szparagi dokładnie myjemy. Odrywamy w ok. 2/3 wysokości tak, by odrzucić łykowate końcówki.
Plastry szynki jeżeli są duże przecinamy na pół.
Szynkę posypujemy pieprzem i szczyptą soli.
Każdego szparaga zawijamy w plasterek szynki. (Jeżeli szparagi są cieniutkie to możemy zawinąć po dwa w jednym plasterku szynki).
Całość polewamy oliwą z oliwek.
Pieczemy na grillu ok. 10-15 min przewracająca co jakiś czas na drugą stronę.
Danie doskonałe jako przystawka lub warzywny dodatek do dań z grilla
Szynkę posypujemy pieprzem i szczyptą soli.
Każdego szparaga zawijamy w plasterek szynki. (Jeżeli szparagi są cieniutkie to możemy zawinąć po dwa w jednym plasterku szynki).
Pieczemy na grillu ok. 10-15 min przewracająca co jakiś czas na drugą stronę.
Dobra rada:
Ogólnie szparagi przed obróbką powinno się blanszować, tzn. wrzucić do gotującej się wody na 1-2 minuty. W tym przypadku nie wrzuciłyśmy szparagów, bo były one bardzo młode i nie było takiej potrzeby. Jednak w przypadku większych egzemplarzy lepiej je zblanszujcie, nie będzie wtedy ryzyka, że wyjdą łykowate.Danie doskonałe jako przystawka lub warzywny dodatek do dań z grilla
Smacznego!
Marta i Bogna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz