18.05.2012

Deser po 9 miesiącu - kisiel wiśniowy

 
Kilka "czereśniowych faktów":
- czereśnie są niskokaloryczne (100 g to ok. 50 kalorii), sycące i nietuczące,
- posiadają właściwości moczopędne, z tego powodu zalecane są przy chorobach reumatycznych i schorzeniach układu moczowego,
- świeże czereśnie zalecane są osobom wyczerpanym, po przebytych chorobach,
- są dosyć ciężkostrawne, z tego względu zaleca się, aby osoby posiadające wrażliwy żołądek spożywały je jako owoce gotowane,
- sok ze świeżych czereśni stosuje się jako dobry lek na naczynia krwionośne i serc,
- ich skład wygląda następująco: 80 % to woda, a pozostałe 20 % to cenne składniki odżywcze,
- czereśni nie należy popijać wodą, może to bowiem doprowadzić do tzw. rewolucji żołądkowej,
- z uwagi na fakt, iż są bogactwem wit. C, A, PP, ale przede wszystkim witamin z grupy B – są bardzo polecane dla dzieci.

W ostatnim czasie dostaliśmy od rodziców kilka ostatnich słoików zeszłorocznych przetworów, m. in. kompot wiśniowy, na którym postanowiłam ugotować kisielek. Po spróbowaniu go stwierdziłam, że jest bardzo kwaśny, ale skoro cytryna i ogórek kwaszony stanowią dla Szymka pozytywne doznania smakowe – założyłam, że i w przypadku wiśni tak będzie. I nie pomyliłam się! Prawda jest, że to co nam dorosłym może wydawać się za kwaśne czy za mdłe, dla dzieci będzie jednym z nowych, odkrywanych przez nie smaków.


Przepis na kisielek wiśniowy

Składniki:
  •  szklanka kompotu wiśniowego*
  •  szklanka wody**
  •  kilka wiśni bez pestek***
  •  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej****
Wykonanie:
Zagotować wodę w garnku, po czym połowę z niej odlać do szklanki i ostudzić.
Do gotującej się wody dodać kompot ze zmiksowanymi uprzednio wiśniami i pogotować razem kilka minut.
Do ostudzonej wody wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Zestawić garnek z palnika, wlać do niego wodę z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać nie dopuszczając do powstania grudek.
Gotować na najmniejszym palniku jeszcze przez 10 minut przez cały czas energicznie mieszając. Przelać do miseczki i wystudzić.

Dzieciom od 11 miesiąca owoce można drobno kroić zamiast miksować, w przypadku dzieci starszych – podawać w całości.
Do kisielu można dodać jabłko starte na grubych oczkach lub inny owoc.

Uwagi:

* Można wykorzystać kompot z innych owoców lub dowolny sok.
** Najlepiej użyć wody mineralnej.
*** Można użyć dowolnych owoców, mogą być one świeże lub mrożone.
**** Większa ilość dodanej mąki ziemniaczanej spowoduje większe zagęszczenie kisielu.



Na powyższym zdjęciu - kisielek z mrożonych malin i truskawek.  Moje dziecko przepada za kisielami, a tak jak pisałam powyżej - im kwaśniejszy tym lepszy:) Polecam jako alternatywę dla świeżych owoców.

pozdrawiam - Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz