20.05.2012

Sałatka brokułowa

Sałatka nadaje się zarówno na imprezę, kolację lub dodatek do obiadu. Jest wytrzymała, długo zachowuje świeżość i smak. Ja zazwyczaj jem ją przez dwa dni, drugiego dnia smakuje tak samo dobrze jak pierwszego.
Zazwyczaj przyrządzam ją na kolacje. Jest sycąca i wszystkim smakuje.
 

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • ½ opakowania fety ( ok. 140 g)
  • garść oliwek*
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta soli i pieprzu

Gotujemy jajka na twardo (Jajka wkładamy do garnuszka, zalewamy letnią wodą i od czasu zagotowania się wody gotujemy przez 4-5 min. na średnim ogniu).
Brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 5 min. ).

 Dobra rada:
Zielone warzywa zawsze gotujemy w garnku bez przykrycia, w taki sposób nie tracą swoich cennych wartości odżywczych.

Ugotowane i lekko przestudzone jajka, brokuł, oraz fetę kroimy w średniej wielkości kostkę (Kostka nie powinna być zbyt drobna, gdyż sałatka może zmienić się w konsystencję papki).
Oliwki kroimy na 3 części.
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki, dodajemy łyżkę majonezu i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku.

 
*Oliwki można zastąpić posiekanym szczypiorkiem lub czerwoną cebulką – będzie to wersja pikantniejsza. 
Smacznego!
Bogna

1 komentarz:

  1. Zrobiłam wczoraj na kolację sałatkę według waszego przepisu i znikła w 5 minut, przepyszma

    OdpowiedzUsuń