Zazwyczaj przyrządzam ją na kolacje. Jest sycąca i wszystkim smakuje.
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 jajka ugotowane na twardo
- ½ opakowania fety ( ok. 140 g)
- garść oliwek*
- 1 łyżka majonezu
- szczypta soli i pieprzu
Gotujemy jajka na twardo (Jajka wkładamy do garnuszka, zalewamy letnią wodą i od czasu zagotowania się wody gotujemy przez 4-5 min. na średnim ogniu).
Brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 5 min. ).
Dobra rada:
Zielone warzywa zawsze gotujemy w garnku bez przykrycia, w taki sposób nie tracą swoich cennych wartości odżywczych.
Ugotowane i lekko przestudzone jajka, brokuł, oraz fetę kroimy w średniej wielkości kostkę (Kostka nie powinna być zbyt drobna, gdyż sałatka może zmienić się w konsystencję papki).
Oliwki kroimy na 3 części.
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki, dodajemy łyżkę majonezu i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku.
Smacznego!
Bogna
Zrobiłam wczoraj na kolację sałatkę według waszego przepisu i znikła w 5 minut, przepyszma
OdpowiedzUsuń