Składniki na kotleciki:
- 2/3 szklanki soczewicy zielonej ( może też być oczywiście czerwona albo żółta )
- 3 marchewki
- 1 jajko
- sól, pieprz, vegeta, curry
Sałatka:
- roszponka
- pomidorek
- ogórek kiszony
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Wlewamy do garnka 2 szklanki wody i gotujemy aż soczewica zmięknie. Potem płuczemy ją jeszcze raz i potem gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 20 minut.
Gdy będzie już idealnie miękka, odstawiamy na parę minut i czekamy aż ostygnie.
Przekładamy do wysokiego pojemnika i rozdrabniamy blenderem na "papkę".
Marchewki ścieramy na tarce na największych oczkach.
Łączymy soczewicę z marchewką i dodajemy jajko i przyprawy ( odrobinę sol i vegety, pieprzy i curry - wszystko według własnego uznania ). Wszystko razem mieszamy.
Formujemy małe kulki i wrzucamy do parowaru albo garnka do gotowania na parze ( jeśli ktoś takowego nie posiada zawsze możne na garnku postawić durszlak i przykryć go pokrywką :).
Gotujemy przez 10 minut.
W miedzyczasie kroimy warzywka na sałatkę i układamy na talerzu. Mi te kotleciki świetnie smakowały z ogórkiem kiszonym.
Wyciągamy kotleciki z garnka i wuala :D
gościnnie Sylwia Mucha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz