Składniki:
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula czerwona
- 2 ogórki konserwowe
- 6 suszonych pomidorów z oliwy
- 1 główka sałaty lodowej
- pół opakowania sera fety (100 g)*
- mały ząbek czosnku
- pół łyżeczki: soli, brązowego cukru, oregano, natki pietruszki
- szczypta: pieprzu, słodkiej papryki, pieprzu cayenne, zmielonego rozmarynu
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
Oliwki kroimy na 3 części.
Paprykę, cebulę, ogórki i pomidory suszone kroimy w drobną kostkę.
Sałatę lodową i ser feta kroimy o połowę większą kostkę.
Dobra rada:
Sałata lodowa to jedyna sałata, którą można kroić nożem. Gdy nie mamy specjalnego plastikowego noża do sałaty nie bójmy się zatem pokroić jej normalnym nożem. Lodowej nic się nie stanie, nie straci swoich właściwości, a my będziemy mieli łatwą do jedzenia sałatkę. Ja osobiście nie lubię, jak sałata lodowa jest porwana na duże kawałki, a wszystko inne skrojone drobno w kostkę. Pamiętajmy by zachować proporcje, składniki dania powinny mieć podobne gabaryty lub być większe o połowę.Wszystkie składniki mieszamy.
Robimy marynatę - do słoiczka wciskamy przez praskę czosnek, wsypujemy przyprawy dodajemy ocet i oliwę, a następnie zamykamy słoiczek i dokładnie mieszamy wstrząsając.
Zalewamy sałatkę marynatą, wszystkie składniki chwilę mieszamy do połączenia sie składników.
Podajemy lekko schłodzoną
*Jak robię sałatkę grecką do obiadu lub dań z grilla dodaję tylko pół kostki fety, jednak gdy serwuję ją jako danie na spotkanie z przyjaciółmi dodaję wtedy całe opakowanie fety - jest bardziej treściwa.
Smacznego!
Bogna
zapomniałam kupić pomidorków suszonych,,,a miało być tak pięknie,,, i smacznie
OdpowiedzUsuńCukier, sól, ogórki konserwowe ? Dramat !!!
OdpowiedzUsuńJA zawsze robię taką: Sałatka grecka