Zupka czy może drugie danie?
Szymek zdecydowanie woli konsumować dania tego typu w formie zupek. Wszystko zależy jednak od preferencji, ile dzieci - tyle gustów i guścików:)
A jak jest w przypadku Waszego Malucha?
Składniki:
- kawałek mięsa z królika*
- łyżka stołowa czerwonej soczewicy
- 1 niewielka marchewka
- kawałek pietruszki
- mały kawałek selera
- łyżeczka oliwy z oliwek/masła**
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej**
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, a następnie gotować ok. 1 godz. na niewielkim ogniu (do miękkości).
W osobnych garnkach ugotować czerwoną soczewicę i kaszę kukurydzianą (zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniach).
Warzywa umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do gotującej wody. Dodać masło/oliwę z oliwek. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości).
W ostatnie fazie gotowania należy połączyć wszystkie składniki.
Dziecku nie posiadającemu jeszcze zębów zupkę należy zmiksować, dziecku starszemu natomiast można ją rozdrobnić widelcem.
Od 7 miesiąca dziecko powinno dostawać ½ żółtka co drugi dzień, a od 9 miesiąca całe żółtko co drugi dzień.
Uwagi:
* Mięsa z królika można zastąpić mięsem z kurczaka, cielęciną lub rybą.
** W celu załagodzenia smaku zupki, już po jej przygotowaniu można dodać niewielką ilość oleju lnianego budwigowego.
*** Jeżeli dziecko nie je kasz można dodać ugotowanego ziemniaka.
Pozdrawiam - Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz