Pamiętajmy jednak, że najzdrowsze są ryby morskie, gdyż są one bardzo bogate w kwasy omega 3, który niwelują zły cholesterol i wpływają dobrze na cały nasz organizm. Natomiast ryby słodkowodne nie są tłuste i zawierają tyle samo cholesterolu co mięso (choć są od niego zdrowsze ze względu choćby na niską zawartość tłuszczu), dlatego należy je jeść umiarkowanie
Składniki:
- dwa świeże, wypatroszone pstrągi
- 1 duża cebula
- majeranek
- sól i pieprz
- mąka pełnoziarnista
Pstrągi myjemy i skrobiemy dokładnie z łusek.
Odcinamy głowy.
Dobra rada
Nie bójmy się ryb z powodu konieczności ich skrobania. Aktualnie w sklepach sprzedawane są pstrągi tak na prawdę prawie gotowe. Kupujmy wypatroszonego i obranego pstrąga. Co prawda są na nim nieliczne łuski, które należy zdjąć, zapewniam jednak, że ta czynność nie jest ani pracochłonna ani nad wymiar brudząca. A mięso ryby jest smaczne i nie tuczące.Obieramy cebulę i kroimy ją w plastry.
Pstrąga przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i obkładamy cebulą z zewnątrz oraz w brzuchach.
Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia odrzucamy cebulę.
Obtaczamy rybę w mące. Ja wybieram mąkę pełnoziarnistą ze względu na zdrowszy charakter, jednak spokojnie można obtoczyć rybę również w zwykłej mące.
Smażymy rybę na rozgrzanym oleju rzepakowym, z każdej strony przez ok 2-5 min tak by się zarumienił.
Smażymy rybę na rozgrzanym oleju rzepakowym, z każdej strony przez ok 2-5 min tak by się zarumienił.
Smacznego!
Bogna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz