Lista zakupów:
- 4 kawałki filetu z łososia norweskiego ze skórą (po 15–20 dag)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Kilka listków bazylii (niekoniecznie)
- Mały pęczek mięty (2-3 gałązki)
- 2 ogórki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
- Chili
Łososia porcjujemy, układamy w naczniu żaroodpornym skórką do góry.
Skórkę delikatnie nacinamy, tak by postała "krateczka".
Oprószamy solą, pieprzem i sporą ilością tymianku.
Na koniec każdą porcję skrapiamy oliwą (dzięki temu skórka będzie chrupiąca).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min. w temp. 180st.
Sos:
Do wysokiego naczynia wrzucamy
Pokrojone w kostkę ogórki (nie obierałam ich, tylko porządnie umyłam), jogurt, posiekaną bazylię i miętę, chili, sok z cytryny, sól, pieprz, odrobinę oliwy.
Wszystko mieszamy lub blendujemy (ja zblendowałam na gładką masę)
Rybkę podałam z ziemniaczkami w mundurkach gotowanymi na parze, fasolką szparagową (też z pary) i miętowo-cytrynową wodą.
Przepis pochodzi ze strony MOJEGOTOWANIE.
gościnnie Joanna Pietrzak - Pawłowska
Gratuluje kulinarnego bloga!!!! przepis na łososia ...mniami!!!! chyba się skuszę i zrobię już jutro :P
OdpowiedzUsuń