25.05.2012

Łosoś z miętową nutką

Lista zakupów:
  • 4 kawałki filetu z łososia norweskiego ze skórą (po 15–20 dag)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Kilka listków bazylii (niekoniecznie)
  • Mały pęczek mięty (2-3 gałązki)
  • 2 ogórki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek
  • Chili
Przygotowanie:

Łososia porcjujemy, układamy w naczniu żaroodpornym skórką do góry.

Skórkę delikatnie nacinamy, tak by postała "krateczka".
Oprószamy solą, pieprzem i sporą ilością tymianku.
Na koniec każdą porcję skrapiamy oliwą (dzięki temu skórka będzie chrupiąca).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min. w temp. 180st.

Sos:
Do wysokiego naczynia wrzucamy
Pokrojone w kostkę ogórki (nie obierałam ich, tylko porządnie umyłam), jogurt, posiekaną bazylię i miętę, chili, sok z cytryny, sól, pieprz, odrobinę oliwy.
Wszystko mieszamy lub blendujemy (ja zblendowałam na gładką masę)

Rybkę podałam z ziemniaczkami w mundurkach gotowanymi na parze, fasolką szparagową (też z pary) i miętowo-cytrynową wodą.

Przepis pochodzi ze strony MOJEGOTOWANIE.



1 komentarz:

  1. Gratuluje kulinarnego bloga!!!! przepis na łososia ...mniami!!!! chyba się skuszę i zrobię już jutro :P

    OdpowiedzUsuń