Pyszne, miękkie, pachnące (...)
Nie wymagające dużo pracy i wyszukanych składników!
Robiłam je do tej pory m. in. ze śliwkami, borówką amerykańską, malinami... zawsze wychodzi!
Składniki:
400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru*
4 łodygi rabarbaru**
Wykonanie:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki.
Masło utrzeć, dodając kolejno cukier puder i cukier waniliowy, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka i dodać do powstałej masy.
Włożyć do uprzednio natłuszczonej i wysypanej mąką formy.
Na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać cukrem kryształem.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni.
Uwagi:
* Cukier puder można zastąpić cukrem kryształem.
** Zamiast rabarbaru można dodać inne owoce sezonowe.
Masło utrzeć, dodając kolejno cukier puder i cukier waniliowy, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka i dodać do powstałej masy.
Włożyć do uprzednio natłuszczonej i wysypanej mąką formy.
Na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać cukrem kryształem.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni.
Uwagi:
* Cukier puder można zastąpić cukrem kryształem.
** Zamiast rabarbaru można dodać inne owoce sezonowe.
Nie obyło się bez sprawdzenia, czy rabarbar jest odpowiedni:)
Rabarbar można pokroić w kostkę dowolnej wielkości.
Tak wyglądało ciasto po wyjęciu z pieca.
A tak następnego dnia:)
Osobiście ciasta z owocami wolę posypywać cukrem kryształem, domownicy jednak preferują cukier puder.
Pozdrawiam słodko - Asia
wygląda wspaniale i dzisiaj przez Was lecę po rabarbar, bo niestety własnej działeczki nie mam ;-P
OdpowiedzUsuńWypróbowałam:) Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam to ciasto także na sezon śliwkowy: kroi się wówczas śliwki na połówki, układa na cieście miąższem na wierzch i posypuje cukrem kryształem.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło pyszne:) ja akurat zrobiłam ze śliwkami:) paluszki lizać:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!!!
Usuń