Składniki:
- 1 kostka półtłustego sera białego (250 g)
- 6-8 rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli i pieprzu
Ser przekładamy do miseczki i rozdrabniamy go widelcem.
Warzywa myjemy i wycieramy w czystą ściereczkę.
Rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę.
Szczypiorek drobno siekamy .
Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę śmietany i przyprawy do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Dekorujemy świerzymi listkami bazyli.
Dobra rada:
Twarożek możemy przechowywać do 48 godzin. Pamiętajmy jednak, by miseczkę zawinąć folią spożywczą i schować do lodówki
Smacznego!
Bogna
Mmmm...pychotka...mam właśnie twarożek domowej roboty...pomysł wykorzystam na pewno:))))
OdpowiedzUsuńtaki wiosenny, świeży, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńO, taki twarożek na śniadanko też wciniam! Dodaję też pomidorka :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, nie ma to jak własny twarożek, te gotowe zawierają wiele niekorzystnych ulepszaczy :-( Ja wczoraj robiłam twarożek z czosnkiem :-)
OdpowiedzUsuń