28.05.2012

Śniadaniowy twarożek z białego sera

W kuchni postanowiłam unikać monotonii, dlatego staram się, by nasze śniadania nie były nudne, a ciekawe i bogate w nowe smaki. Skłania mnie do tego także nieufność w stosunku do składu większości gotowych serków śniadaniowych. Samemu możemy przyrządzić równie smaczny serek a dodatkowo bogaty w witaminy bez zbędnych konserwantów, spulchniaczy i innej chemii. Zachęcam zatem do działania!
Składniki:
  • 1 kostka półtłustego sera białego (250 g)
  • 6-8 rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli i pieprzu
Ser przekładamy do miseczki i rozdrabniamy go widelcem.
Warzywa myjemy i wycieramy w czystą ściereczkę.
Rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę.
Szczypiorek drobno siekamy .
Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę śmietany i przyprawy do smaku.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Dekorujemy świerzymi listkami bazyli.
Dobra rada:
Twarożek możemy przechowywać do 48 godzin. Pamiętajmy jednak, by miseczkę zawinąć folią spożywczą i schować do lodówki





Smacznego!
Bogna

4 komentarze:

  1. Mmmm...pychotka...mam właśnie twarożek domowej roboty...pomysł wykorzystam na pewno:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. taki wiosenny, świeży, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, taki twarożek na śniadanko też wciniam! Dodaję też pomidorka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, nie ma to jak własny twarożek, te gotowe zawierają wiele niekorzystnych ulepszaczy :-( Ja wczoraj robiłam twarożek z czosnkiem :-)

    OdpowiedzUsuń