Nieodzowny symbol początku lata.
Powodują, że delikatny aromat kopru, czosnku i chrzany unosi się w całym domu..
Niecierpliwi wyciągają pierwsze ogórki ze słoja już następnego dnia:) Ja się oczywiście do nich zaliczam:D
Przepis zapożyczony od teściowej, pochwalić się muszę, że w tym roku wyszły mi lepsze niż Jej! Czyżby uczeń przerósł mistrza??
;)
Składniki na 5 litrowy słój ogórków kiszonych:
- 4,5 kg ogórków
- 7 listków laurowych
- pęczek kopru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- kawałek korzenia chrzanu
- liść chrzanu
- 8 ząbków czosnku
- solanka*
Ogórki dokładnie umyć oraz usunąć końcówki (spowoduje to szybsze ich zakwaszenie), a następnie zalać zimną wodą na pół godziny.
Czosnek obrać z łupinek, chrzan i koper umyć oraz oczyścić.
Zagotować wodę a następnie przygotować z niej solankę
w proporcji: 1 litr wody + 1,5 łyżki soli przypada na 1 kg ogórków.
Do umytego uprzednio słoja na dno włożyć część przygotowanych dodatków: listki laurowe, ziele angielskie, koper, czosnek. Następnie część ogórków i znowu dodatki i na wierzch ogórki.
Całość zalać przygotowaną solanką i przykryć wieczkiem lub talerzykiem, aby zalewa pokrywała wszystkie ogórki, żaden nie powinien wystawać ponad nią.
Odstawić na kilka dni.
Uwagi:
*Woda może być zimna, ogórki wtedy będą kwasić się wolniej, gorąca natomiast przyspiesza proces kiszenia.
Pozdrawiam - Asia
Lubię:)
OdpowiedzUsuńdziękuje za odwiedziny, dzięki temu mogłam Was odkryć.
OdpowiedzUsuńogóraski wielbimy,
napewno takie popełnimy ;D