16.06.2012

Ogórki małosolne


 
Nieodzowny symbol początku lata. 
Powodują, że delikatny aromat kopru, czosnku i chrzany unosi się w całym domu.. 
Niecierpliwi wyciągają pierwsze ogórki ze słoja już następnego dnia:) Ja się oczywiście do nich zaliczam:D 
Przepis zapożyczony od teściowej, pochwalić się muszę, że w tym roku wyszły mi lepsze niż Jej! Czyżby uczeń przerósł mistrza??
;)
Składniki na 5 litrowy słój ogórków kiszonych:
  • 4,5 kg ogórków
  • 7 listków laurowych
  • pęczek kopru
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • kawałek korzenia chrzanu
  • liść chrzanu
  • 8 ząbków czosnku
  • solanka*
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć oraz usunąć końcówki (spowoduje to szybsze ich zakwaszenie), a następnie zalać zimną wodą na pół godziny.
Czosnek obrać z łupinek, chrzan i koper umyć oraz oczyścić.
Zagotować wodę a następnie przygotować z niej solankę
 w proporcji: 1 litr wody + 1,5 łyżki soli przypada na 1 kg ogórków.
Do umytego uprzednio słoja na dno włożyć część przygotowanych dodatków: listki laurowe, ziele angielskie, koper, czosnek. Następnie część ogórków i znowu dodatki i na wierzch ogórki.
Całość zalać przygotowaną solanką i przykryć wieczkiem lub talerzykiem, aby zalewa pokrywała wszystkie ogórki, żaden nie powinien wystawać ponad nią.
Odstawić na kilka dni.

Uwagi:
*Woda może być zimna, ogórki wtedy będą kwasić się wolniej, gorąca natomiast przyspiesza proces kiszenia.

Pozdrawiam - Asia 

2 komentarze:

  1. dziękuje za odwiedziny, dzięki temu mogłam Was odkryć.
    ogóraski wielbimy,
    napewno takie popełnimy ;D

    OdpowiedzUsuń