Bez pieczenia, bez skomplikowanych składników, niedrogie, pyszne...
Wymieniać dalej?
Może od razu przejdźmy do listy składników i krótkiego opisu wykonania:)
Składniki:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
- 3 serki mascarpone (po 250g)
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- łyżka kakao do posypania
Wykonanie:
Zaparzyć ok 2 szklanek kawy rozpuszczalnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Połączyć mikserem cukier puder z żółtkami, a następnie dodać serki mascarpone.
Przygotować zaparzoną wystudzoną kawę i biszkopty.
Maczać biszkopty w kawie i układać w tortownicy. Biszkopty powinny być zanurzane w kawie na ułamek sekundy, aby ciasto nie było zbyt mokre. Po ułożeniu warstwy biszkoptów nakładamy warstwę kremu.
Następnie kolejną warstwę maczanych biszkoptów, na to krem, biszkopty, krem, biszkopty i krem na wierzch.
Wstawić do lodówki. Można umieścić w zamrażarce na ok. 30 minut przed podaniem, a po wyjęciu z zamrażarki obsypać kakaem.
Uwagi:
Do zaparzonej kawy można dodać migdałowy aromat amaretto.
Cudownie orzeźwia w upalny dzień.. i nie tylko:)
Jest to jedyne ciasto, które odpowiada wszystkim domownikom i znika błyskawicznie!!!
Przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans, dlatego polecam nawet najbardziej zapracowanym:)
Asia
uwielbiam tiramisu- zrobię jak skończę remont:)
OdpowiedzUsuńMmmm, pychota. My też lubimy ten deser :) w wersji z malinami także.
OdpowiedzUsuńJa robiłam z malinami z nalewki;) Też pycha:)
UsuńTiramisu to mój ulubiony deser, oj narobiłyście mi dziewczynki smaka ;)
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru :)