22.07.2012

Tiramisu

 
Bez pieczenia, bez skomplikowanych składników, niedrogie, pyszne...
Wymieniać dalej? 
Może od razu przejdźmy do listy składników i krótkiego opisu wykonania:)
Składniki:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 3 serki mascarpone (po 250g)
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów  
  • łyżka kakao do posypania
 
Wykonanie:
Zaparzyć ok 2 szklanek kawy rozpuszczalnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Połączyć mikserem cukier puder z żółtkami, a następnie dodać serki mascarpone.
Przygotować zaparzoną wystudzoną kawę i biszkopty.

 
Maczać biszkopty w kawie i układać w tortownicy. Biszkopty powinny być zanurzane w kawie na ułamek sekundy, aby ciasto nie było zbyt mokre. Po ułożeniu warstwy biszkoptów nakładamy warstwę kremu.
Następnie kolejną warstwę maczanych biszkoptów, na to krem, biszkopty, krem, biszkopty i krem na wierzch.
Wstawić do lodówki. Można umieścić w zamrażarce na ok. 30 minut przed podaniem, a po wyjęciu z zamrażarki obsypać kakaem.
Uwagi:
Do zaparzonej kawy można dodać migdałowy aromat amaretto.

Cudownie orzeźwia w upalny dzień.. i nie tylko:)
Jest to jedyne ciasto, które odpowiada wszystkim domownikom i znika błyskawicznie!!!
Przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans, dlatego polecam nawet najbardziej zapracowanym:)
Asia

4 komentarze:

  1. uwielbiam tiramisu- zrobię jak skończę remont:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, pychota. My też lubimy ten deser :) w wersji z malinami także.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tiramisu to mój ulubiony deser, oj narobiłyście mi dziewczynki smaka ;)
    Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń