24.07.2012

Grillowane warzywa

Sezon grillowy trwa ku zadowoleniu większości działkowiczów i osób wybierających się w plener.
Warto pamiętać, że z grilla smakuje nie tylko mięso, ale także warzywa! Ja bardzo lubię warzywa (czasem rodzinka ze mnie się śmieje że mam geny królika:)) i dlatego opracowałam swój sposób na ich przyrządzenie w wersji grillowej. Są soczyste i aromatyczne, dzięki czemu smakują każdemu.

Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • oliwa z oliwek (u mnie to oliwa z oliwek z Pesto - idealna do warzyw z grilla)
  • przyprawa do grilla (u mnie grill klasyczny)
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy najpierw na pół a potem wzdłuż na 3 części.
Papryki myjemy i kroimy na pół. Wykrawamy ogonek i kiść pestek. Połówki kroimy znów na pół.
Wszystkie warzywka wkładamy do dużej miski warstwami - warzywa, posypujemy przyprawą i skrapiamy oliwą.
Odstawiamy na 1-2 godz. najlepiej w chłodne miejsce tak, by zdążyły się "przegryźć" z przyprawami.
Grillujemy przewracając na drugą stronę do miękkości warzyw.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Bogna

4 komentarze:

  1. Uwielbiam grilowane warzywa, szczególnie paprykę - ma niepowtarzalny smak. Niestety z braku grilla na wolnym powietrzu zadowalam się papryką smażoną z cebulą i pomidorami. Smażę wielki gar - i do słoiczków na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Nie wymyśliłabym sama, a napewno przepyszny!
    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurcze, pyszności...do sobotniego karczku z grilla jak znalazł!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i pyszne! Uwielbiam grillowane warzywa... szczególnie jako dodatek do dobrze wypieczonej karkówki! :P

    OdpowiedzUsuń