Sezon grillowy trwa ku zadowoleniu większości działkowiczów i osób wybierających się w plener.
Warto pamiętać, że z grilla smakuje nie tylko mięso, ale także warzywa! Ja bardzo lubię warzywa (czasem rodzinka ze mnie się śmieje że mam geny królika:)) i dlatego opracowałam swój sposób na ich przyrządzenie w wersji grillowej. Są soczyste i aromatyczne, dzięki czemu smakują każdemu.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- oliwa z oliwek (u mnie to oliwa z oliwek z Pesto - idealna do warzyw z grilla)
- przyprawa do grilla (u mnie grill klasyczny)
Papryki myjemy i kroimy na pół. Wykrawamy ogonek i kiść pestek. Połówki kroimy znów na pół.
Wszystkie warzywka wkładamy do dużej miski warstwami - warzywa, posypujemy przyprawą i skrapiamy oliwą.
Odstawiamy na 1-2 godz. najlepiej w chłodne miejsce tak, by zdążyły się "przegryźć" z przyprawami.
Grillujemy przewracając na drugą stronę do miękkości warzyw.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Bogna
Uwielbiam grilowane warzywa, szczególnie paprykę - ma niepowtarzalny smak. Niestety z braku grilla na wolnym powietrzu zadowalam się papryką smażoną z cebulą i pomidorami. Smażę wielki gar - i do słoiczków na zimę :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Nie wymyśliłabym sama, a napewno przepyszny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bogna
O kurcze, pyszności...do sobotniego karczku z grilla jak znalazł!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProste i pyszne! Uwielbiam grillowane warzywa... szczególnie jako dodatek do dobrze wypieczonej karkówki! :P
OdpowiedzUsuń