Mi osobiście kasza manna gotowana na mleku kojarzy się z grudkami i kożuchem na wierzchu..
I za jedno i za drugie jej nie znosiłam!
A można uniknąć i grudek i ugotować na wodzie i dodać słodkie akcenty i mieć nieodparte wrażenie, że dziecku smakuje i z zadowoleniem otwiera buzię:)
Składniki:
- 3 łyżki kaszy manny*
- Łyżka soku malinowego/pół banan**
- Odpowiednią ilość przygotowanego mleka***
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na wodzie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Podczas gotowania cały czas mieszać aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Po ugotowaniu połączyć blenderem z mlekiem.
Po wystudzeniu polać sokiem malinowym lub dodać pół rozdrobnionego banana.
Uwagi:
* Kasze manną można zastąpić np. płatkami ryżowymi lub kaszą kukurydzianą
** Można dodać innego soku, w zależności od upodobań dziecka
*** Ja używam mleka modyfikowanego, dla dzieci starszych można stosować mleko krowie lub owcze.
Pozdrawiam - Asia
U nas manna z bananami ma wzięcie- ale ja robiłam tylko na wodzie:D
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda i brzmi smacznie:)
OdpowiedzUsuń