14.07.2012

Deser lub kolacja po 10 miesiącu: Kaszka manna z sokiem malinowym lub bananami

Mi osobiście kasza manna gotowana na mleku kojarzy się z grudkami i kożuchem na wierzchu.. 
I za jedno i za drugie jej nie znosiłam! 
A można uniknąć i grudek i ugotować na wodzie i dodać słodkie akcenty i mieć nieodparte wrażenie, że dziecku smakuje i z zadowoleniem otwiera buzię:)

Składniki:
  • 3 łyżki kaszy manny*
  • Łyżka soku malinowego/pół banan**
  • Odpowiednią ilość przygotowanego mleka***
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na wodzie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. 
Podczas gotowania cały czas mieszać aby uzyskać jednolitą konsystencję. 
Po ugotowaniu połączyć blenderem z mlekiem.
Po wystudzeniu polać sokiem malinowym lub dodać pół rozdrobnionego banana.
Uwagi:
* Kasze manną można zastąpić np. płatkami ryżowymi lub kaszą kukurydzianą
** Można dodać innego soku, w zależności od upodobań dziecka
*** Ja używam mleka modyfikowanego, dla dzieci starszych można stosować mleko krowie lub owcze.

Pozdrawiam - Asia

2 komentarze:

  1. U nas manna z bananami ma wzięcie- ale ja robiłam tylko na wodzie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda i brzmi smacznie:)

    OdpowiedzUsuń