Składniki (dla dwóch osób):
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka jagód
- do smażenia olej rzepakowy
Gdy masa stanie się jednolita (bez grudek) dodajemy jagody i delikatnie łyżką mieszamy całość. (W tym przepisie możemy użyć także mrożnych owoców - wtedy wrzucamy zamrożone do ciasta, bo nie ma potrzeby ich rozmrażania).
Masę odstawiamy na 20 min.
Rozgrzewamy patelnię z olejem. Nakładamy łyżką placuszki i zmniejszamy moc palnika o połowę.
Smażymy na średniej mocy palnika ok 2-3 min. z każdej strony.
Przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe.
Smacznego
Bogna
a jak by mężowi smakowały takie zbierane samemu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je do pierogów i koktajli, ale do racuchów nie próbowałam :)
Na pewno by smakowały zbierane samemu, ale tylko skąd ten czas brać... W weekend byliśmy na grzybach - i podczas zbierania kurek były krzaczki z jagodami, ale skupiliśmy się tylko na grzybach.
UsuńA pierogi z jagodami oboje uwielbiamy!
Pozdrawiam
Bogna
I serce mnie boli, że w naszej lodówce obecnie jagód brak:/
OdpowiedzUsuńale się rozmarzyłam... Całą ciążę chodzą za mną racuchy a te wyglądają wyjątkowo, może już niedługo i ja będę mogła spróbować
OdpowiedzUsuńPo tych racuchach to już muszę zjeść coś słodkiego, bo mi apetytu narobiłaś :). Bardzo apetyczne, piękne i na pewno samczne. Nie da się kilku wysłać pocztą ? ):
OdpowiedzUsuńAz ślinka cieknie na te Twoje pysznosci, pozdrawiam serdecznie i rozsiadam się na dobre:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZapraszam
Bogna
lecę po jagody takiego smaku mi narobiłyście:)
OdpowiedzUsuńmniam:)
Wygladaja przepysznie!!! Slinka mi cieknie! Fajny blog, bede tu zagladac.:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam
UsuńBogna
Mam jagódki, lecę smażyć racuchy!!
OdpowiedzUsuń