16.07.2012

Jagodowe racuchy

Jagody to ulubione owoce mojego męża. Gdy jest sezon kupuję kilka litrów i mrożę je. Wystarczy jagody dobrze umyć, poczekać chwilę aż przeschną, wsypać do woreczków i włożyć do zamrażalki. Jagody są bardzo wdzięcznymi owocami do mrożenia. Nie trzeba się martwić o to, żeby zamrażać je osobno. Mimo, że wrzucimy je do woreczka to zamrożą się pojedynczo - każda jagódka osobno. Polecam każdemu. Na razie sezon jagodowy w pełni i proponuję ze świeżych zrobić racuchy jagodowe, a resztę zamrozić - będą w sam raz na jagodziankiowe wspomnienie lata.

Składniki (dla dwóch osób):
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jagód
  • do smażenia olej rzepakowy
Jajko, szczyptę soli, mąkę, kefir i sodę mieszamy dokładnie mikserem do połączenia się składników.
Gdy masa stanie się jednolita (bez grudek) dodajemy jagody i delikatnie łyżką mieszamy całość. (W tym przepisie możemy użyć także mrożnych owoców - wtedy wrzucamy zamrożone do ciasta, bo nie ma potrzeby ich rozmrażania).
Masę odstawiamy na 20 min.
Rozgrzewamy patelnię z olejem. Nakładamy łyżką placuszki i zmniejszamy moc palnika o połowę.
Smażymy na średniej mocy palnika ok 2-3 min. z każdej strony.
Przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe.
Smacznego
Bogna

11 komentarzy:

  1. a jak by mężowi smakowały takie zbierane samemu :)
    uwielbiam je do pierogów i koktajli, ale do racuchów nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno by smakowały zbierane samemu, ale tylko skąd ten czas brać... W weekend byliśmy na grzybach - i podczas zbierania kurek były krzaczki z jagodami, ale skupiliśmy się tylko na grzybach.
      A pierogi z jagodami oboje uwielbiamy!
      Pozdrawiam
      Bogna

      Usuń
  2. I serce mnie boli, że w naszej lodówce obecnie jagód brak:/

    OdpowiedzUsuń
  3. ale się rozmarzyłam... Całą ciążę chodzą za mną racuchy a te wyglądają wyjątkowo, może już niedługo i ja będę mogła spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Po tych racuchach to już muszę zjeść coś słodkiego, bo mi apetytu narobiłaś :). Bardzo apetyczne, piękne i na pewno samczne. Nie da się kilku wysłać pocztą ? ):

    OdpowiedzUsuń
  5. Az ślinka cieknie na te Twoje pysznosci, pozdrawiam serdecznie i rozsiadam się na dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  6. lecę po jagody takiego smaku mi narobiłyście:)
    mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja przepysznie!!! Slinka mi cieknie! Fajny blog, bede tu zagladac.:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam jagódki, lecę smażyć racuchy!!

    OdpowiedzUsuń