10.08.2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przepis na to ciasto dostałam od teściowej. Jest ogólnie dość prosty i co najważniejsze - ciasto wychodzi przepyszne, dlatego polecam Wam go wypróbować.
Aktualnie sezon na śliwki już się zaczął, więc polecam zrobić z naszymi polskimi (najlepiej tymi z działki - ja mam takie przepyszne od teściów).

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżki masła
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W większym naszyniu drożdze mieszamy z 1 łyżką cukru i odrobiną lekko podgrzanego mleka. Odstawiamy, by drożdże "ruszyły", czylipodwoiły mniej więcej swoją objętość.
W tym czasie przesiewamy mąkę.
Mikserem ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wyrośnięte drożdze i mąkę i wszystko mieszamy (możemy mieszać mikserem lub jeżeli wolimy ręcznie, choć to wymaga od nas silnych mięśni rąk, ja takich nie mam więc mieszam mikserem).
Dodajemy lekko ciepłe mleko i dalej mieszamy.
Na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło i skórkę otartą z cytryny (cytryne najlepiej wczesniej sparzyć).
Całość wyrabiamy jak ciasto drożdżowe, czyli tak by masa była sprężysta.
Wyrobione ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tortownicy o średnicy 28 cm lub dwóch keksówek. Ja użyłam keksówki.
Odstawiamy na 10 minut, by ciasto podrosło.
Śliwki dzielimy na pół i wyjmujemy pestki.
Robimy kruszonkę: mieszamy miękkie masło z mąką i cukrem do połączenia się składników, nie wyrabiamy zbyt długo.
Na podrośniętym cieście układamy śliwki - skórką do ciasta.
Całość posypujemy kruszonką.
 
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na ok. 35 minut.

Smacznego
Bogna

4 komentarze:

  1. Pychotka ! Z ciasta można chyba też zrobić drożdżówki ze śliwkami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Penie można, choć przyznam że nie robiłam oddzielnych drożdżówek, a jedynie całe ciasto. Przepis jest bardzo prosty i łatwy w wykonaniu. Moja teściowa nazywa to ciasto drożdżowym leniwej gospodyni:) Jest w tym trochę racji, choć w smaku jest przepyszne!
      Bogna

      Usuń
  2. Suer,bo własnie dostałam śliwki:) i jutro będzie placek!! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo, akurat sezon na śliwki jest, jutro zrobię, po głowie mi dawno chodziło to ciasto ale przepisu nie miałam a tu proszę:)
    Dzięki wielkie:)

    OdpowiedzUsuń