Do mięs z grilla. Do warzyw. Do sałatek.
Niezależnie od przygotowanej przez nas ilości - zawsze możemy liczyć na to, że miska po sosie pozostanie pusta:)
I o to przecież chodzi!
Składniki:
- 2 średniej wielkości długie ogórki zielone
- 1 jogurt naturalny 400 g
- 1 jogurt grecki 400 g
- pęczek zielonego kopru
- od 1/2 do 1 główki czosnku*
- sól, pieprz, cukier (do smaku)
Ogórki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o średnich (raczek większych) oczkach.
Ze startych ogórków rękoma odcisnąć sok i odlać go (nie będzie potrzebny).
Do odciśniętych ogórków dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i szczyptę cukru, wymieszać.
Całość zalać jogurtami, wsypać posiekany koper i starannie wymieszać.
Wstawić do lodówki - sos ten najlepiej smakuje kiedy serwujemy go w wersji schłodzonej.
Tak oto sos prezentował się na naszym stole grillowym:)
Smacznego - Asia
Uwielbiam ten sos...ja go robię nieco inaczej ale Twoją wersję muszę koniecznie spróbowac:)
OdpowiedzUsuń