Ich smak kojarzy mi się przede wszystkim z dzieciństwem.
Było to jedno z tych dań, o które prosiliśmy mamę kiedy zastanawiała się: co dziś na obiad?
Myślę, że nie jestem jedyna:)
Składniki:- 350 g mąki
- 1 jajko
- ok. 120 ml letniej wody
- 500 g śliwek
- Niewielka ilość cynamonu
- Do polania: stopione masło, śmietana, cukier
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać wodę i jajko.
Wyrobić elastyczne ciasto, które następnie cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wykrawać z niego małe kwadraty.
Każdym zawijać wydrylowane, oprószone uprzednio cynamonem śliwki.
Formować knedle i wrzucać je na wrzącą wodę. Gotować 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i podawać polane stopionym masłem lub śmietaną, posypane cukrem.
Smacznego - Asia
Nigdy nie jadłam knedli...u mnie w domu ich nie robiono u męża też nie..ale mam ochotę spróbować tym bardziej że sliwki obrodziły:))))
OdpowiedzUsuńśliwki z cynamonem?! myusze spróbować! zastanawiam się tylko czy śliwki powinny być wczesniej ugotowane zeby nie były takie surowe, twarde?
OdpowiedzUsuńZawsze daje surowe, tak tez jest w przepisie "Kuchnia Polska" z której pochodzi przepis z dokładnymi proporcjami:)
Usuń