28.08.2012

Knedle ze śliwkami

Ich smak kojarzy mi się przede wszystkim z dzieciństwem. 
Było to jedno z tych dań, o które prosiliśmy mamę kiedy zastanawiała się: co dziś na obiad? 
Myślę, że nie jestem jedyna:)
Składniki:
  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • ok. 120 ml letniej wody
  • 500 g śliwek
  • Niewielka ilość cynamonu
  • Do polania: stopione masło, śmietana, cukier
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać wodę i jajko.
Wyrobić elastyczne ciasto, które następnie cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wykrawać z niego małe kwadraty.
Każdym zawijać wydrylowane, oprószone uprzednio cynamonem śliwki.
Formować knedle i wrzucać je na wrzącą wodę. Gotować 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i podawać polane stopionym masłem lub śmietaną, posypane cukrem.

Smacznego - Asia

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam knedli...u mnie w domu ich nie robiono u męża też nie..ale mam ochotę spróbować tym bardziej że sliwki obrodziły:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. śliwki z cynamonem?! myusze spróbować! zastanawiam się tylko czy śliwki powinny być wczesniej ugotowane zeby nie były takie surowe, twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze daje surowe, tak tez jest w przepisie "Kuchnia Polska" z której pochodzi przepis z dokładnymi proporcjami:)

      Usuń