Kto powiedział, że jak kotlet to musi być schabowy, mielony albo z piersi kurczaka?
Może być także warzywny, a przez to zdrowy i ciekawy w smaku.
Kotleciki przygotowujemy w różnych kombinacjach i zestawieniach, dzisiaj przepis z kalafiorem w roli głównej.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej*
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kalafiora umyć, oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie al dente (niezbyt miękko).
Ugotowanego kalafiora podzielić na niewielki cząstki i włożyć do miski, a następnie dodać pozostałe wymienione składniki.
Formować na płaskie kotleciki i smażyć na patelni na oleju z obu stron na rumiany kolor.
Uwagi:
* Bułki można dodać więcej jeśli kotleciki nie są wystarczająco ścisłe.
Na prawdę pycha! Polecam - Asia
O jaki pomysł!:D
OdpowiedzUsuńNa prawdę godne polecenia, a robi się chwilkę!!! A dla małego można na masełku podsmażyć.. no może jak będzie ciut starszy, chyba że już dajesz:) Buzia
UsuńUwielbiam kalafior, kotleciki wyglądają pysznie;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzawijam kiece i lece- po kalafiora- właśnie takiej propozycji szukałam na dzisiejszy obiad:) dziękuję
OdpowiedzUsuńWega kotleciki w moim domu mają wzięcie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńspróbuję :) kalafiora lubie zjeść od czasu do czasu bo ma dla mnie za mało smaku- może dzięki doprawionym dobrze kotlecikom bardziej go polubię :) dzięki
OdpowiedzUsuńJa mam podobnie:) Ale dobrze przyprawiony - zmienia się nie do poznania!
Usuńtakiego przepisu na kalafior nie znałam, warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuń