23.08.2012

Kotleciki z kalafiora

 
Kto powiedział, że jak kotlet to musi być schabowy, mielony albo z piersi kurczaka?
Może być także warzywny, a przez to zdrowy i ciekawy w smaku.
Kotleciki przygotowujemy w różnych kombinacjach i zestawieniach, dzisiaj przepis z kalafiorem w roli głównej.
Składniki:
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej*
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafiora umyć, oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie al dente (niezbyt miękko).
Ugotowanego kalafiora podzielić na niewielki cząstki i włożyć do miski, a następnie dodać pozostałe wymienione składniki.
Formować na płaskie kotleciki i smażyć na patelni na oleju z obu stron na rumiany kolor.

Uwagi:
* Bułki można dodać więcej jeśli kotleciki nie są wystarczająco ścisłe.

Na prawdę pycha! Polecam - Asia

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Na prawdę godne polecenia, a robi się chwilkę!!! A dla małego można na masełku podsmażyć.. no może jak będzie ciut starszy, chyba że już dajesz:) Buzia

      Usuń
  2. Uwielbiam kalafior, kotleciki wyglądają pysznie;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. zawijam kiece i lece- po kalafiora- właśnie takiej propozycji szukałam na dzisiejszy obiad:) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Wega kotleciki w moim domu mają wzięcie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. spróbuję :) kalafiora lubie zjeść od czasu do czasu bo ma dla mnie za mało smaku- może dzięki doprawionym dobrze kotlecikom bardziej go polubię :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam podobnie:) Ale dobrze przyprawiony - zmienia się nie do poznania!

      Usuń
  6. takiego przepisu na kalafior nie znałam, warto spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń